Снаряди Словаччини потрапляють на фронт в Україну, країна обійшла заборону Фіцо

Словаччина постачає Україні 155-мм снаряди / Колаж Главреда. Фото: УНІАН, 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців

В уряді виправдовуються, мовляв, не продають Україні боєприпаси. Хоча колишній міністр оборони стверджує протилежне.

Словаччина всупереч обіцянці прем'єра Роберта Фіцо зупинити військову допомогу Україні виробляє снаряди, які потім потрапляють на фронт до ЗСУ. В уряді зазначили, що заборона стосувалася тільки "безкоштовної" допомоги, пише Bloomberg.

Зокрема, міністр оборони Словаччини і найближчий союзник Фіцо Роберт Каліняк планує збільшити виробництво 155-мм снарядів у 2025 році з 125 до 200 тисяч.

В уряді Фіцо виправдовуються, мовляв, покупці самі вирішують, що робити з купленими боєприпасами.

Сам Каліняк продаж словацьких снарядів Україні безпосередньо або через посередників заперечує. Прикметно, що у своїй заяві пресі Каліняк наголосив, що Братислава відмовилася постачати Україні саме "безкоштовну допомогу".

"Ми не будемо обмежувати оборонне виробництво, якщо воно підтримує валовий внутрішній продукт, оскільки, роблячи це, я завдам шкоди інтересам Словаччини", - відповів глава оборонного відомства.

Водночас колишній міністр оборони Ярослав Над заявив, що переважна більшість продукції словацьких заводів, що випускають 155-мм боєприпаси, йде в Україну.

"У 2023 році практично всі виробничі потужності на наступні три роки були продані Україні або безпосередньо, або через інші країни", - сказав він.

Окремо агентство зазначає, що Словаччина також виступала проти членства України в НАТО, але це не завадило Фіцо підписати декларацію саміту НАТО у Вашингтоні, яка передбачає майбутнє України в Альянсі.

Видання Bloomberg

Bloomberg - американська компанія (партнерство з обмеженою відповідальністю), провайдер фінансової інформації. Один із провідних світових постачальників фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків, пише Вікіпедія.

Новини Словаччини - у чому нюанс заборони Фіцо на зброю для України

У листопаді 2023 року прем'єр Словаччини Роберт Фіцо дав зрозуміти, що його слова про припинення поставок зброї не вплинуть на вже підписані між Києвом і зброярами домовленості про виробництво техніки.

"Ми дуже чітко спілкувалися, і я хочу спілкуватися - ми говоримо про зброю, про боєприпаси зі складів словацької армії, про держмайно... Коли якась компанія захоче виготовити зброю і кудись відправити її, ніхто не буде цьому перешкоджати", - заявив Фіцо.

До слова, попередній уряд Словаччини рішуче підтримував Україну і постачав військову техніку, включно з бойовими машинами, а також системами ППО С-300 і літаками МіГ-29. Однак після приходу до влади проросійського Роберта Фіцо, який неодноразово відзначався різкими випадами на адресу України, Братислава офіційно "згорнула" постачання зброї.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти