РФ проривається на 3 напрямках: експерт сказав, чому новий наступ відбудеться влітку

Окупанти всіма силами намагаються прорвати фронт / Колаж: Главред, фото: 71 окрема єгерська бригада Десантно-штурмових військ ЗС України, 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Російські окупанти всіма силами намагаються прорвати фронт, щоб потім перекинути резерви та добиватися нових успіхів, зазначив Михало Самусь.

Російські війська проводять наступ ще з жовтня минулого року, починали його з операції з окупації Авдіївки. РФ готує новий наступ на травень-червень, оскільки збирає резерв з контрактників. Про це розповів військовий експерт Михайло Самусь в ефірі "1+1".

"Вони Авдіївку знищили, Авдіївку зайняли і продовжили "на куражі" свій наступ, користуючись вікном можливостей, які вони зараз відчувають через відсутність американської допомоги", - сказав Самусь.

За його словами, окупанти всіма силами намагаються прорвати фронт. Часів Яр, Лиманський та Вугледарський напрямки наразі є основними для росіян. Після захоплення Часового Яру ворог продовжував би наступ на Краматорськ та Слов'янськ.

Самусь стверджує, що російський наступ може розпочатися у травні-червні. До того часу РФ набирає резерви із контрактників, щоб потім їх перекинути на фронт.

"Вони зараз активно набирають контрактників, за підпис – десь 1 мільйон рублів. Таким чином росіяни намагаються уникнути тієї самої класичної мобілізації, набрати 100-200 тисяч контрактників і підготувати їх на той момент, коли, наприклад, буде прорваний фронт на цих трьох напрямках – вкинути цей резерв і вийти на стратегічний простір та добиватися вже інших успіхів", - пояснив експерт.

Втрати України та Росії у війні

Втрати України у війні є державною таємницею. Втрати збройних сил РФ також засекречено.

Президент України Володимир Зеленський уперше назвав кількість загиблих українських військових 25 лютого на пресконференції в рамках форуму "Україна. Рік 2024". За його словами, 31 тисяча українських військових загинула в цій війні.

За його словами, РФ втратила загиблими 180 тисяч осіб, безвісти зниклих підрахувати не вдається. Загалом, втрати окупантів становлять до 500 тисяч разом із пораненими.

За оцінкою Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), станом на кінець лютого 2023 року загальні втрати РФ вбитими і пораненими становили 200-250 тис., включно з 60-70 тис. загиблих (включно з втратами самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" і найманцями ПВК "Вагнер").

Втрати РФ за рік війни з Україною перевищили втрати СРСР і Росії у всіх війнах після Другої світової, разом узятих. Темп втрат теж значно більший, ніж у минулих війнах: у Чечні під час першої та другої чеченських воєн російська армія втрачала від 95 до 185 осіб на місяць, в Афганістані - 130-145, в Україні - 5-5,8 тисячі вбитих на місяць, пише Вікіпедія.

Ситуація на фронті - останні новини

Нагадаємо, військовий експерт Олег Жданов вважає, що російські окупанти не мають можливостей для масштабного наступу в Україні цього літа. За його словами, те, що відбувається зараз на фронті, є максимумом їхніх зусиль.

Також полковник Ееро Ребо зазначив, що ЗСУ наразі перебувають у обороні, на фронті відчувається нестача боєприпасів та втома воїнів. Водночас російські окупанти мають тактичну ініціативу, яку не змогли розвинути в прорив чи досягти значних успіхів.

Крім цього, аналітики Інституту вивчення війни розповіли, що російські війська просунулися біля українського плацдарму на лівому березі Херсонської області та на островах у річці Дніпро. Геолокаційні кадри показують просування РФ в Кринках та на острові Великий Потьомкін.

Читайте також:

Новини заразКонтакти