"Потрібно зменшувати": у Раді висловилися щодо зниження меж призовного віку

Сергій Рахманін висловився щодо мобілізації в Україні / Колаж: Главред, фото: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада, скріншот із відео

Людей середнього і старшого віку в Україні в рази більше, ніж молодих, каже Сергій Рахманін.

Народний депутат України Сергій Рахманін прокоментував питання про ймовірність зниження межі межі призовного віку мобілізації в Україні з 60 до 50 років.

"Це - складне питання. На моє переконання, потрібно зменшувати (межі призовного віку, - ред.), але якщо ви подивитеся на демографічну картинку України, то з'ясуєте, що людей середнього і старшого віку в нас у рази більше, ніж молодих. І тому, якщо ми викреслимо цих людей зі списку мобілізаційного ресурсу, навіть деякі тилові та допоміжні частини просто будуть недоукомплектовані", - наголосив він в інтерв'ю "Українській правді".

Водночас нардеп запропонував у цьому питанні орієнтуватися на позицію Генерального штабу ЗСУ.

"Хоча і окремі офіційні представники Міністерства оборони, і окремі представники Генерального штабу висловлювалися за те, щоб знизити цю планку до 55 років або навіть до 50. Але поки вони не готові говорити про це в осяжній перспективі", - нагадав він.

Говорячи про пропозиції щодо зниження мінімального призовного віку з 25 до, наприклад, 20 років, парламентарій пояснив, що в Генеральному штабі поки що не бачать такої необхідності.

"За рахунок зменшення віку осіб, які призиваються до ЗСУ, вони отримали певний ресурс. Чи вистачить їм цього ресурсу в осяжній перспективі? Вони зможуть прийти до певних висновків не раніше кінця вересня. Ми сподіваємося, що вони з якоюсь пропозицією, аналізами до нас вийдуть", - уточнив він.

Водночас Рахманін погодився з тим, що відповідь на це питання перебуває в політичній площині, тому остаточне рішення має бути погоджено президентом як верховним головнокомандувачем.

"З одного боку, більш молоді люди потрібні ЗСУ, щоб зміцнити насамперед найбільш боєздатні підрозділи, а, з іншого боку, у нас прошарок цих громадян не такий уже й великий. І тому, з точки зору демографічної ситуації, це дуже великий ризик, і не думати про цей ризик не можна, навіть у тих жорстких, небезпечних умовах, у яких сьогодні перебуває Україна", - резюмував нардеп.

Що відомо про "Українську правду"?

Українська правда - українське суспільно-політичне інтернет-ЗМІ, яке заснував Георгій Гонгадзе у квітні 2000 року. У травні 2021 року новим власником видання став генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала. У березні 2022 року ІМІ рекомендував інтернет-ЗМІ "Українська правда", як достовірне медіа, якому можна довіряти, передає Вікіпедія.

Мобілізація в Україні - останні новини за темою

Раніше в ТЦК пояснили, що наявність права та документів, які підтверджують право на відстрочку ще не підтверджує, що особі її надано. Військовозобов'язані, які мають право на відстрочку, однак її належним чином не оформили, підлягають мобілізації на загальних підставах.

Нагадаємо, раніше Рада проголосувала за важливий законопроєкт. Депутати ухвалили за основу законопроєкт про заборону мобілізації осіб віком до 25 років, зазначає народний депутат Железняк.

Як повідомлялося раніше, економічне бронювання можуть запровадити цього року. Однак це одне з найскладніших питань за останні роки, тому воно обговорюється так довго.

/ фото: Главред

Більше новин:

Новини заразКонтакти