Кума Путіна Медведчука віддали Росії в обмін на 200 полонених захисників України - СБУ

Віктора Медведчука віддали РФ в обмін на полонених захисників України / Фото СБУ, УНІАН

Україна передала Росії колишнього нардепа і одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука. Обмін Медведчука не завадить розгляду його справ у суді.

Між Україною та Росією відбувся обмін полоненими. З 215 українських захисників, які повернулися додому, 200 осіб обміняли на кума російського диктатора Володимира Путіна Віктора Медведчука. Про це завив в.о. голови Служби безпеки України Василь Малюк.

"Медведчук - це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, зібраних СБУ", - розповів Малюк в ефірі телемарафону.

За його словами, під час роботи у справах Медведчука "була знешкоджена не одна агентурна мережа, затримано багатьох державних зрадників і отримана велика кількість важливої інформації, використовуваної в контррозвідувальних заходах".

"А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, яких так чекають вдома», — сказав в.о. голови СБУ.

Зазначається, що обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді. Проведення обміну стало можливим завдяки змінам до чинного законодавства, які врегулювали відповідні правові механізми.

Обмін полоненими між Україною та Росією

Увечері 21 вересня стало відомо, що в рамках обміну полоненими з Росією Україна повернула 215 військових, зокрема і 108 бійців "Азова" .

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що додому повернулися всього 188 героїв «Азовсталі» і Маріуполя. Восьмеро з ных були поранені під час російського теракту в Оленівці.

"В цілому 215 героїв! Це воїни Нацгвардії, нашої армії, військово-морських сил, прикордонники, поліцейські, терроборонівці, працівники СБУ та інші", - сказав Зеленський.

Обмін полоненими Фото СБУ
Обмін полоненими Фото СБУ
Обмін полоненими Фото СБУ
Обмін полоненими Фото СБУ
Обмін полоненими Фото СБУ
Обмін полоненими Фото СБУ
Обмін полоненими Фото СБУ

Серед звільнених з російського полону: Герой України Євген Бова; Герой України Лев Пашко; Герой України Денис Прокопенко; Дмитро Козацький – знаменитий Орест, фотограф з «Азовсталі»; Микола Кущ; Костянтин Нікітенко; Катерина Поліщук (Пташка); Мар'яна Мамонова; Валентина Зубко; Яна Шумовецька; Зоряна Репецька, Анастасія Черненька.

Також додому повернуться: п'ятеро громадян Великої Британії, два громадянина США, один громадянин Марокко і громадянин Швеції, один громадянин Хорватії.

"Ворог призначив їм вирок - довгий термін ув'язнення або смертну кару. Ми врятували їм життя", - підкреслив український лідер.

Президент Зеленський зазначив, що вони повернуться додому за посередництва Саудівської Аравії, і подякував за допомогу всім, хто в цьому брав участь.

Інші новини:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти