Комплекси ППО Patriot в Україну поки не прибули - речник Повітряних сил Ігнат

Юрій Гнат / колаж фото "Арміяінформ" і Commons.wikimedia.org

Офіцери української армії ще не отримали американської системи ППО Patriot із запасів польської армії, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Збройні сили України поки не отримали американські системи протиповітряної оборони Patriot із запасів польської армії. Про це заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Безумовно, Patriot буде в Україні, рішення прийнято, люди навчаються. Очікуємо найближчим часом. Дійсно, воно буде, відбудеться", - сказав він.

За словами Ігната, українці дізнаються про те, що ЗСУ отримали системи Patriot, коли командувач повітряними силами ЗСУ Микола Олещук протестує систему особисто (як це було з зенітно-ракетним комплексом IRIS-T), або коли ЗС повідомлять про перший російський літак, який був за допомогою ЗРК Patriot.

"Patriot здатний збивати цілі на відстані до 150 км, аеродинамічні цілі. Балістика менша - 40 км. Тому наберемося терпіння і чекатимемо, коли ця новинка буде дійсно вже в Україні", − підсумував він.

Поставки комплексів Patriot в Україну

Відправлення Patriot планувалося в рамках пакету військової допомоги від США, оголошеного 21 грудня 2022 року. У січні за підсумками переговорів з президентом США Джо Байденом канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив, що Берлін також направить в Україну системи Patriot.

16 січня українські військові прибули до США для навчання застосуванню комплексів, того ж дня аналогічні навчання розпочалися у ФРН. Прем'єр Нідерландів Марк Рютте також говорив про намір передати Україні комплекси Patriot.

7 березня міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив - в Україну вже доставлені перші комплекси ППО Patriot.

Але пізніше Міноборони Польщі у відповідь на інформаційний запит журналістів спростувало цю інформацію.

Там повідомили, що Блащак вказав, що завдяки зусиллям Польщі було прийнято рішення про передачу Patriot Україні, а твердження про отримання ППО може бути пов'язане з помилкою під час перекладу його заяви.

Більше новин по темі:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти