Хакери ГРУ Росії "знищили" сервери Київстару: що з даними абонентів

Дані абонентів Київстар в безпеці - компанія / Колаж: Главред, фото: Київстар у Facebook, IBTimes UK

Російські хакери заявили про "помсту Київстар" за підтримку ЗСУ і "пригрозили" атаками іншим компаніям, які допомагають силам оборони України.

Персональні дані абонентів Київстару не потрапили до рук зловмисників. Системи, де зберігаються такі дані, не постраждали від хакерських атак. Інформація про нібито знищення комп'ютерів і серверів не відповідає дійсності. Про це заявила прессекретарка компанії Ірина Леличенко.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook вона написала про те, що інформація з російських Telegram-каналів щодо знищення комп'ютерів і серверів компанії є неправдивою.

"Нещодавно російськи телеграм канали написали, що їх хакери "помстились" Київстару за підтримку ЗСУ і знищили чотири тисячі серверів, десять тисяч комп`ютерів, покрали дані абонентів". Брешуть", - сказала представник компанії.

Також вона додала, що дані абонентів не постраждали, оскільки системи, де вони зберігаються, не були атаковані.

"Персональні дані абонентів Київстару не скомпрометовані. Вони у безпеці, і системи, у яких ці дані зберігаються – не постраждали від хакерської атаки. Те що ми бачимо на скріншотах з ворожих телеграм каналів – якісь навмання зібрані технологічні дані, що не належать до персональних даних наших абонентів. Київстар з усією відповідальністю заявляє, що персональні дані абонентів у безпеці", - підкреслила Ірина Леличенко.

Хакери із Росії заявили про атаку на Київстар

Хакерське угруповання з РФ взяло на себе відповідальність за атаку на Київстар. Там заявили, що це "помста компанії за підтримку ЗСУ" і пригрозили іншим компаніям, які допомагають українській армії.

"Ми, хакери "Солнцепек", беремо на себе повну відповідальність за кібератаку на "Київстар". Ми знищили 10 тисяч комп'ютерів, більше 4 тисяч серверів, всі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання. Ми атакували "Київстар", тому що компанія забезпечує зв'язком ЗСУ, а також державні органи і силові структури України. Іншим конторам, які допомагають ЗСУ, приготуватися!"- йдеться в Telegram-каналі хакерів.

Також вони опублікували скріншоти "отриманих даних"

У СБУ заявили, що хакери працюють у військовій розвідці Росії

У Службі безпеки України, яка допомагає Київстар відновити роботу, повідомили, що хакери - підрозділ Головного управління Генерального штабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ, військова розвідка Росії).

"Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Воно є хакерським підрозділом головного управління Генштабу Збройних сил Росії (більш відомого як гру), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності", - підкреслили у спецслужбі.

Атака на Київстар

12 грудня Київстар "ліг" по всій Україні - з ранку в українців став пропадати мобільний зв'язок. Припинив роботу і офіційний сайт компанії. Зв'язок досі не працює.

Абоненти Київстар не можуть переключитися на інші оператори в рамках національного роумінгу і користуватися стільниковим зв'язком інших провайдерів. Обладнання компанії не може передати інформації про абонентів іншим оператором.

У Київстарі офіційно заявили, що причина відсутності зв'язку – хакерська атака. Компанія працює над відновленням послуг.

"Вранці 12 грудня мережа зв‘язку Київстару стала мішенню потужної хакерської атаки, що стала причиною технічного збою, у результаті якого тимчасово недоступні послуги зв`язку та доступу в інтернет. Для фіксації обставин та наслідків протиправних дій з втручання у діяльність мережі Київстару, оператор залучив представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб, які наразі працюють в офісі компанії", - сказали в компанії.

Коли запрацює Київстар

Київстар поступово відновлює зв'язок. Роботи планується завершити протягом середи, 13 грудня.

"Зараз фахівці компанії працюють над відновленням інших послуг, і зроблять все можливе, щоб остаточно завершити цю роботу протягом 13 грудня 2023 року. Відновлення сервісів може відбуватися поступово, про що ми будемо повідомляти додатково", - підкреслила в коментарі Економічній правді представниця компанії Ірина Леличенко.

Інші новини:

Новини заразКонтакти