Був витік, план контрнаступу був у Кремлі ще до його початку − Зеленський

Зеленський заявив про витік інформації про контнаступ / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, скріншот

За словами президента, подальші плани щодо наступальних дій не розкриватимуться.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Кремлю був добре відомий план українського контрнаступу минулого року. Також він заявив, що станом на сьогодні "не все йде по плану і не все залежить від нас".

"Я не зможу сказати вам деталі цього плану, бо… чим менше людей знає про плани української армії, тим швидше буде перемога і неочікуваний результат для росіян. І скажу вам відверто − наші контрнаступальні дії восени минулого року були на столі у Кремля до того, як почались контрнаступальні дії. Крапка", заявив президент під час прес-конференції.

Журналісти розпитували президента щодо наступного контрнаступу, але Зеленський відмовився розповідати про будь-які деталі.

"Є план. План чіткий. Деталі вам не можу сказати. Не маю на це права. Цей план повязаний зі зміною керівництва, там є відповідні зміни. Планів буде готуватись кілька через витік інформації", − підсумував Зеленський.

Український контрнаступ 2023

Протягом 2023 року одним найбільшим очікуванням щодо перебігу російсько-української війни мав стати масштабний український контрнаступ. За початковими планами Сили оборони України мали прорвати російську оборону та протягом кількох місяців вийти до узбережжя Азовського моря й тим самим перерізати Росії сухопутне сполучення з окупованим Кримом. Втім, запланований наступ не вдався, обмежившись невеликими локальними здобутками території.

Запізніле постачання військової техніки з боку союзників відтягнуло початок наступу до червня, що дало росіянам достатньо часу для підготовки оборони. Обширні мінні поля та російське панування в повітрі й нестача техніки унеможливили броньовий прорив, і після значних втрат протягом перших місяців контрнаступу українські війська перейшли до стратегії війни на виснаження, пише Вікіпедія.

Прес-конференція Зеленського: ключові заяви

Чотири бригади українських військ, які готували для контрнаступальної операції ЗСУ влітку 2023 року, залишилися без техніки, розповів під час прес-конференції у рамках форуму "Україна. Рік 2024" президент Володимир Зеленський.

Також президент заявив, що поки не бачить ймовірності переговорів з диктатором РФ Володимиром Путіним.

"Хіба можливо говорити з глухою людиною? Чи можна говорити з людиною, яка вбиває своїх опонентів? Питання в юридичній і політичній площині. Ми запропонуємо майданчик, на якому він (Путін – ред.) зможе погодитися з тим, що він програв цю війну, і що це була велика помилка (вона для нього маленька, а для нас - трагедія). Тому, повинна бути справедливість в цьому питанні", - підкреслив він. Разом з тим, він заявив, що 2024 рік може стати переломним у війні.

Також президент розповів про втрати ЗСУ - 31 тисячу.

"31 тисяча українських військових загинула в цій війні. Не 300 тисяч, або 150 тисяч, як бреше Путін. Але кожна втрата - це велика втрата для нас. Росіяни - загинули 180 тисяч. Всього втрат загиблих і поранених в РФ - до 500 в сумі з пораненими. Українців - 31 тисяча. Я не скажу скільки поранених, тому що Росія буде знати, скільки пішло з поля бою", - сказав Зеленський.

Більше заяв Зеленського:

Новини заразКонтакти