"Буде жорстка відповідь": Жмайло оцінив, чи реальною є загроза з Білорусі

Чи наважиться Білорусь вступити у війну з Україною - відповідь / Колаж: Главред, фото: Олег Некало, «Ваяр», uscc.org.ua, УНІАН

Потенційний наступ білоруських військ може стати проблемою для України, але ЗСУ готові жорстко відповісти на агресію, зазначив Дмитро Жмайло.

Білоруська армія налічує приблизно 43 тисячі осіб, з яких понад 30 тисяч – десантно-штурмові та сухопутні війська. Хоча білоруські війська є значними за чисельністю, їх ударна сила та бойова підготовка значно відстає від ЗСУ. Про це в інтервʼю Главреду розповів співзасновник та виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці Дмитро Жмайло.

За його словами, у цьому русі беруть участь також бойовики з ПВК "Вагнер", які, хоча і нечисельні, мають значний інформаційно-психологічний вплив. Сотні вагнерівців відіграють більше інформаційно-психологічну роль.

"Чи можуть збройні сили РБ та їхній можливий наступ стати для нас проблемою? Так, звісно. Хоча ми там і будуємо укріплення, але наша лінія оборони дуже широка – вона проходить і Донеччиною, і Луганщиною, і Харківщиною, і Запоріжжям, є плацдарм на півночі Харкова, на Курщині. І, відповідно, нам не потрібно було б відкривати ще одного фронту", - зазначив експерт.

Жмайло наголосив, що Україна готова дати жорстку відповідь на будь-які агресивні дії з боку Білорусі, зокрема ЗСУ можують вдарити по білоруських військових об'єктах та силах на території Білорусі. Це є чітким попередженням для Мінська про те, що будь-яка спроба агресії не залишиться без відповіді.

"Ще раз повторю – я не думаю, що вони на це наважаться. Але і Україна, розуміючи всі ці маневри(чому і були офіційні заяви Міністерства закордонних справ), так само демонструє рішучість, що у разі нападу, в тому числі з боку Білорусі і збройних сил Республіки Білорусь, ніхто не буде дивитися на те, що це сторона, яка офіційно не вступила у війну", - додав він.

Дивіться відео інтервʼю Дмитра Жмайла про наслідки військових навчань у Білорусі для України:

Хто такий Дмитро Жмайло

Дмитро Жмайло - виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, який займається дослідженням та трактування російських впливів в Україні та світі задля ефективної боротьби у гібридній війні, незалежною аналітикою військової та політичної ситуації в Україні, а також співпрацею з українськими громадами у світі.

Ситуація на кордоні з Білоруссю - останні новини

Нагадаємо, білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив про перекидання третини армії на кордон з Україною. Проте Держприкордонслужба зазначила, що заяви Лукашенка лише нагнітають ситуацію на користь режиму РФ.

Незабаром Білорусь показово перекинула танки у бік України. У Міністерстві оборони Білорусі стверджують, що танки висунулися в прикордонні райони з Україною після наказу міністра оборони та приведені в готовність.

Речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко попередив, що поки Білорусь залишається під впливом Росії, необхідно бути готовими до будь-якого розвитку ситуації. Він зазанчив, що ситуація на кордоні з Білоруссю залишається загрозливою, але наразі не фіксується переміщення військової техніки чи особового складу з білоруського боку.

Як повідомляв Главред, Білорусь перекинула щонайменше тисячу військових до Гомельської області, що межує з Україною, після початку української операції в Курській області. Моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомила, що з 10 серпня до Гомельщини також направлено вертольоти, штурмовики, бронетранспортери, танки та зенітні ракетні комплекси С-300ПС.

Читайте також:

Новини заразКонтакти