StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Дасть шалений урожай: як обрізати яблуню, щоб вона не росла вгору

20 лютого 2024, 12:42
Коли обрізати яблуні, щоб вони дали великий урожай - дізнайтесь у матеріалі Главреду.
Дасть шалений урожай: як обрізати яблуню, щоб вона не росла вгору
Коли обрізати яблуні / колаж: Главред, фото: pexels

Чи можна обрізати дерева восени та який результат вони матимуть в майбутньому. Відомо, що восени краще обрізати слабкі та хворі гілки. Також потрібно обрізати всі зайві молоді пагони, які додатково загущують крону яблуні.

Досвідчений садівник у своєму Youtube-каналі розповів, як правильно обрізати дерева наприкінці зими. Правильне обрізання гілок яблунь може дати шалений урожай восени. Варто дотримуватись певних правил догляду.

Які гілки потрібно обрізати у яблуні

Зазвичай дерева починають обрізати із прибирання зламаних на дереві гілок. Варто для початку обрізати великі гілки, а потім зрізати зайві дрібні. Для обрізання гілок найкраще підійдуть спеціальні ножі та садові секатори. Щоб крона була менша, варто обрізати усі гілки, які почали рости горизонтально.

Однак, процедура догляду за яблунями відрізняється від виду дерев:

  • Для багаторічних яблунь гілки обрізають, щоб омолодити дерево. Гілки обрізають тоді, коли на дереві з'являється багато зайвих гілок, а яблуня починає приносити поганий урожай. Обрізання гілок покращить і збільшить урожайність яблуні.
  • Для молодих яблунь обрізка гілок повинна бути мінімальною. Насамперед варто обрізати пошкоджені гілки на яблуні. Це допоможе краще формувати майбутнє дерево.

Коли не можна обрізати яблуню

Досвідчені садівники рекомендують обрізати гілки яблунь після закінчення періоду вегетації, але до початку набухання бруньок. Найкращий період для омолодження дерева - осінь, а навесні варто робити це дуже обережно.

Зазвичай обрізання дерев проводять в листопаді, щоб встигнути до перших морозів. Свіжі зрізи на дереві повинні встигнути зажити до морозів. Водночас обрізання гілок весною може тільки нашкодити.

Чи потрібно обрізати нижні гілки біля яблуні

Щоб правильно обрізати яблуні, варто прибирати гілки, які ростуть лише вгору та вниз, адже на них не буде врожаю. Що стосується обрізання бічних гілок, то варто залишати невеликий пеньок розміром 1 см. Такий пеньок може допомогти зберегти стовбур від утворення дупла. Однак, якщо ви залишите пеньок більше ніж на 1 см, він може стати розплідником хвороб.

Головне правило омолодження яблунь - під час обрізання дерев, варто зберегти центральний стовбур. Він повинен бути вищим від верхніх гілок на 25 см. Коли дерево почне приносити плоди, центральний стовбур під вагою яблук буде нахилятися, тож необхідно його згори підрізати.

Дивіться відео про те, як правильно обрізати яблуні:

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти