StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 26 грудня: що не можна робити в одну з найважливіших дат - Собор Пресвятої Богородиці

25 грудня 2023, 13:42оновлено 25 грудня 2023, 15:02
У цей святковий день віруючі збираються в храмах для участі в богослужіннях.
Яке свято 26 грудня
Яке свято 26 грудня / Колаж Главред, фото оглядач, flickr (Praveen)

26 грудня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції і звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити на Собор Пресвятої Богородиці і день пам'яті священномученика Євфимія.

Яке свято 26 грудня

Свята у світі:

відео дня
  • Міжнародний день круп'є
  • День подарунків
  • День цукерки-тростинки

Церковне свято 26 грудня

26 грудня за новим церковним календарем в Україні відзначають Собор Пресвятої Богородиці.

Цей день присвячений пам'яті великої події в історії християнства - сповіщення Архістратигом Гавриїлом Пресвятій Діві Марії про її божественне Материнство.

У цей святковий день віруючі збираються в храмах для участі в богослужіннях, в ході яких співають хвалебні пісні і слухають проповіді священиків. Також традиційно влаштовуються різні християнські заходи, виставки та концерти, присвячені Собору Пресвятої Богородиці.

На підготовчому етапі до свята в храмах часто проходять спеціальні обряди, спрямовані на підкреслення важливості і особливості цієї події для віруючих. Святкування Собору Пресвятої Богородиці в Україні є однією з найурочистіших і найважливіших подій у релігійному календарі.

Також в цей день в Україні відзначають день пам'яті священномученика Євфимія.

Преподобний Євфимій Великий був видатним духовним батьком і ченцем, який жив у V столітті на Святій Землі, в Палестині. Він вважається одним з великих отців чернецтва і основоположником монастирської традиції в цьому регіоні.

Преподобний Євфимій Великий став відомий своїм суворим аскетизмом, глибоким молитовним життям і боротьбою з єресями свого часу. Він заснував монастир в Юдеї, який швидко став центром духовного життя та навчання для багатьох ченців. Його вчення про духовну пильність і молитву справило значний вплив на чернецтво Східної Церкви.

Преподобний Євфимій Великий також залучав учнів, серед яких були майбутні святі, такі як преподобний Сава Святогорець.

Що не можна робити 26 грудня

За старих часів в день Собору Пресвятої Богородиці дотримувалися певні обмеження. Наприклад, в це свято не рекомендувалося займатися важкою фізичною працею, а також займатися такими турботами, як прання, шиття, в'язання та прибирання.

Вагітним жінкам в цей день слід було утримуватися від роботи. Вважалося, що порушення цієї заборони з боку жінки або її чоловіка може спричинити за собою народження дитини з фізичними вадами.

Також в це свято не рекомендувалося проявляти обурення, злословити або бажати зла іншим. Купівля мотузок в цей день вважалася неприпустимою, так як існувало повір'я, що це може привести до нещастя. Також слід було уникати вживання їжі з тріснутого або розбитого посуду, оскільки вважалося, що це може відлякати удачу.

Іменини 26 грудня

26 грудня День Ангела відзначають Олександр, Олексій, Аркадій, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Євген, Омелян, Іван, Микола, Яків.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти