Чому не можна казати "пустяк": яке правильне слово варто використовувати

Чому не можна казати "пустяк"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Деякі суржикові слова так міцно увійшли у мовлення, що часто навіть не викликають підозр, коли ми їх чуємо.

Коли хтось намагається нам пояснити, що деякі речі такі незначні, що навіть не варті нашої уваги, то може використовувати слово "пустяк". Також таке слово може вигулькувати у розмові, коли хтось нам розповідає, що не варто хвилюватися з того чи іншого приводу, адже ця ситуація не має серйозного значення. Але не усі здогадуються, що насправді таке слово не варто використовувати в українській мові, адже це суржик.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "льготи": є лише один правильний варіант цього слова

Таке суржикове слово закріпилося у мовленні багатьох людей через неправильний прямий переклад з російської мови, де використовується такий термін.

Як зазначається у словнику "українського" суржику "Антисуржик", замість слова "пустяк" правильно казати "пусте" або "дурниця". Наприклад, "не варто хвилюватися через цю ситуацію, це пусте".

В Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ) подається таке пояснення слова "пусте" – "те, що не має істотного значення, не заслуговує уваги; щось поверхове, беззмістовне; не варте уваги або зусиль; дрібниця".

Також у СУМ наводяться такі приклади використання слова "пусте" в українській літературі:

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "впасти в обморок". Насправді такий вислів є суржиком. Варто уникати його, а натомість використовувати інше словосполучення.

Також раніше ми розповідали, чому неправильно казати "стульчик" і "стуло". Насправді ці слова є суржиком. Замість них в українській мові потрібно використовувати правильний варіант.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти