StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Михайлове диво 2022: дата, традиції і заборони дня

15 вересня 2022, 20:43
Чому в цей день не можна мити голову і готувати випічку.
Михайлове диво 2022
Михайлове диво 2022 / ua.depositphotos.com/

У середині вересня православні християни шанують ватажка небесного війська-Архистратига Михаїла і його перше чудо – явище народу своєї могутності.

Вважається, що Архістратиг Михаїл є покровителем воїнів і саме він охороняє ворота раю. Він спускається на землю, щоб виконати Божу волю зробити диво і покарати грішників.

Про те, які церковні свята чекають віруючих в першому місяці осені, читайте в матеріалі: Православний календар на вересень 2022: Різдво Богородиці, і Воздвиження Хреста Господнього - важливі дати.

відео дня

Коли свято Михайлове чудо

В Михайлов день – 19 вересня - православні відзначають перше диво небесного архистратига - зцілення дочки християнина Архипа від німоти. Це сталося в місті Хонех, на території сучасної Туреччини. Михайло з'явився чоловікові уві сні і вказав на цілюще джерело, яке зможе зцілити його дитину. Послухавши пораду архистратига, Архип напоїв водою дочка і вона заговорила. На честь цього християнин спорудив храм на честь Чудотворця Михайла неподалік від джерела. Місцеві язичники хотіли знищити храм, затопивши його водою гірської річки, проте Архістратиг Михаїл розрубав скелю, і вода пішла в землю. Це і називають Михайловим чудом.

читайте такожПравославний календар на жовтень 2022: важливі церковні дати і свята

Для України та Києва це свято має особливе значення. Архістратиг Михаїл є покровителем столиці.

Традиції в Михайлів день

У цей день в церквах проходять урочисті молебні, і запалюється загальна Свічка. Віруючі просять архангела про зцілення від хвороб, силі духу і зміцненні у вірі. Вважається також, що Архістратиг Михаїл може виконати будь-яке бажання, якщо серце молиться наповнене щирою вірою. У цей день прийняти молитися три рази в день. 19 вересня прийнято подавати милостиню і здійснювати благі справи, допомагаючи тим, хто опинився в складній життєвій ситуації.

читайте такожПравославний календар 2023: важливі свята, пости і поминальні дні

У Михайлів день прийнято влаштовувати братчину - відвідувати тих, з ким були у сварці. Всі збираються за великим святковим столом з медовухою, пивом і щедрими частуваннями. Залишки їжі не можна було викидати, їжу роздавали жебракам.

Що не можна робити в день Михайлова дива

Наші предки в цей день дотримувалися строгих заборон, щоб не накликати на себе неприємності і біди і не прогнівити архангела. З тими, хто не вірив у свято дива, могли відбуватися неприємні речі.

  • не можна займатися важкою фізичною роботою;
  • пекти хліб і пироги - випічка вийти несмачною;
  • забороняється займатися рукоділлям;
  • не можна бажати зла, лаятися, сваритися і говорити неправду;
  • мити голову - можна було "змити розум".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти