За п'ять років в Україні пенсіонерів стало менше на мільйони - свіжа статистика

Пенсіонери / УНІАН

Незважаючи на зменшення навантаження на Пенсійний фонд, як кажуть пенсіонери, за останні роки не відбулося підвищення якості життя інших пенсіонерів.

За останню п'ятирічку кількість пенсіонерів в Україні дуже швидко зменшується. Це випливає з даних Пенсійний фонду, Держстату та платформи відкритих даних Опендатабот.

Згідно з даними статистиків, в 1996 році в Україні налічувалося 14,4875 мільйона пенсіонерів. І, наприклад, станом на 1997 рік їх кількість зменшилася лише на триста осіб – до 14,4872 мільйона пенсіонерів.

Вперше пенсіонерів в Україні стало менше, ніж 14 мільйонів, ще в 2007 році. Тоді їх в країні налічувалося 13,9368 мільйона чоловік. Але потім протягом восьми років істотного коливання не спостерігалося. Наприклад, станом на 2014 рік в Україні проживало 13,5333 мільйона пенсіонерів.

Менш, ніж 12 мільйонів пенсіонерів в Україні вперше стало в 2017 році − 11,9562 мільйона чоловік.

А станом на 2021 рік кількість осіб пенсійного віку зменшилася до 10,8811 мільйона осіб.

Незважаючи на зменшення навантаження на Пенсійний фонд, за останні роки не відбулося підвищення якості життя інших пенсіонерів. Хоча середня пенсія за останню п'ятирічку збільшилася в два рази, вона все ще становить менше 150 доларів США (3915 гривень).

"Важливо розуміти, що середня цифра не дуже чітко відображає реальність. Насправді 50% пенсіонерів - тобто кожен другий з 10,9 млн - отримують менше 3000 гривень(110 дол.). Пенсію понад 10 тисяч гривень (370 доларів) отримують тільки 4,3% українців", − повідомляється в аналітиці Опендатабота.

Читати такожУкраїнцям світить підвищення мінімальної пенсії: кому і коли чекати надбавки

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 5 лютого 2021 року Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №3623, відповідно до якого в Україні запускається повноцінна робота електронних трудових книжок. Закон спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично.

9 лютого прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував запуск накопичувальної пенсійної системи в Україні вже цього року. За його словами, це забезпечення гідної пенсії та інвестиція в економіку.

Економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ заявив, що вважає таку ідею несвоєчасною. На його думку, накопичувальну систему потрібно вводити на етапі початку економічного зростання, а не в розпал кризи в економіці.

Інші новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти