Чому людям за кордоном можуть виплатити пенсії: пояснення експертів

Чому людям за кордоном можуть перестати платити пенсії / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Є випадки припинення виплат пенсій після виїзду українців за кордон. Існує підстави, за якими їх можуть припинити, кажуть експерти.

В Україні іноді фіксують випадки припинення пенсійних виплат громадянам - після того, як ті виїхали за кордон. Про це йдеться в повідомленні благодійного фонду "Право на захист". Існує низка підстав, за якими можуть припинити надання коштів. Зокрема, у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

Відповідно до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", виплату пенсій припиняють з таких підстав:

Строк поновлення пенсії після з'ясування обставин, що спричинили припинення, та за умови її відновлення становить десять днів. Якщо одержувачу пенсії невідомо про причину припинення пенсійних виплат, потрібно звернутися з письмовим запитом до Пенсійного фонду (ПФУ) і з'ясувати причини припинення виплати, заявили чиновники.

Пенсійний фонд України (ПФУ)

Пенсійний фонд України - центральний орган виконавчої влади, який здійснює управління соціальною системою загального обов'язкового державного пенсійного страхування, проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків; призначає пенсії і готує документи щодо їх виплати; забезпечує своєчасне та в повному обсязі фінансування і виплату пенсій, соціальних виплат, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України; забезпечує виплату пенсій, соціальних допомог, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України.

Соціальні виплати в Україні

Як повідомляв Главред, в Україні запускають новий вид допомоги для переселенців - субсидії на оренду житла. Це буде пілотний проект на два роки. Розмір субсидії залежатиме від вартості оренди, кількості осіб у сім'ї та доходів домогосподарства.

Також у квітні підвищать пенсії для 65-річних пенсіонерів із повним страховим стажем. Оскільки мінімальна зарплата в країні зросте до 8 000 гривень, тому збільшаться і пенсії до 3 200 гривень.

Окрім цього, нардепи в Україні зареєстрували законопроєкт, який пропонує майже вдесятеро збільшити розмір допомоги при народженні дитини, з 41 280 грн до понад 384 тис. грн. Законопроєкт пропонує прив'язати розмір допомоги до прожиткового мінімуму для дітей різного віку. Допомога збільшуватиметься відповідно до кількості дітей у сім'ї.

Інші матеріали:

Новини заразКонтакти