Ціни почали скачки: експерт спрогнозував, як подорожчають продукти до Великодня

Сало та м'ясо / Колаж фото УНІАН

Ціни на види продовольства, які популярні напередодні Великодня, почали зростати. Традиційне сезонне підвищення цін на м'ясо вже почалося, каже експерт.

Ціни на основні продукти, які українці за своїм звичаєм купують на Великдень, в Україні почали зростати. Про це розповів у коментарі аналітик УКАБ (Українського клубу аграрного бізнесу) Максим Гопка.

За його словами, традиційне сезонне підвищення цін на м'ясо вже стартувало. Наприклад свинина стабільно користується попитом у переробників перед святом. А ближче до Великодня ціни можуть ще зрости - приблизно на 5-10%,

Середні ціни на свинину в супермаркетах складають:

За словами Гопки, ціни на головний продукт до Великодня - курячі яйця, поки коливаються в діапазоні 66,90 - 74,15 грн за десяток в супермаркетах (удвічі більше, ніж в минулому році).

Як стверджує експерт, безпосередньо напередодні свята ціни на яйця при оптимістичному сценарії можуть залишитися нинішніми. А при песимістичному - вирости на 8-10%.

Ціни на продукти

Нагадаємо, з початку 2023 року в Україні накрутили ціни на популярні продукти. Так, помітно зросли ціни на мандарини, апельсини і яблука.

За даними порталу Мінфін, станом на 9 січня апельсини додали в ціні з 64,06 грн/кг до 69,90 грн/кг.

Як повідомляв Главред, генеральний директор агрохолдингу HarvEast Holding Дмитро Кушнір заявив, що в наступному році з прилавків магазинів можуть зникнути перлова, ячна крупа, а також житній хліб. Справа в тому, що фермерам вирощувати ячмінь і жито в Україні стало невигідно.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти