Ігор Ейдман: Пригожин – особистий клоун Путіна і не може претендувати на його місце

3 квітня 2023, 09:00оновлено 24 квітня 2023, 09:19
Спецслужби РФ можуть можуть прибрати Пригожина, тільки якщо до Кремля дійдуть відомості про змову проти Путіна, переконаний експерт.
Ігор Ейдман: Пригожин – особистий клоун Путіна і не може претендувати на його місце
Пригожина можуть прибрати тільки в разі змови проти Путіна – Ігор Ейдман / Главред

Глава ПВК "Вагнер" і "кухар" диктатора Володимира Путіна Євген Пригожин, ймовірно, використовує медіа, щоб показати себе майбутнім кандидатом на пост президента країни-агресора Росії на виборах 2024 року. У це вкладаються його суперечливі заяви про війну в Україні та реального ворога РФ, а також постійні шпильки на адресу представників Міноборони РФ, з якими Пригожин відкрито конфліктує ось уже кілька місяців поспіль.

В інтерв'ю Главреду російський соціолог, публіцист, автор книг Ігор Ейдман розповів, чи великі шанси у Пригожина замінити Путіна, чи готовий Путін списувати Пригожина з рахунків, чи утримає Пригожин владу в ПВК "Вагнер" і що буде з Путіним, якщо в Росії почнеться боротьба за владу.

Як би ви пояснили нещодавні заяви Пригожина, де він зізнався, що в Україні РФ воює з українцями, а не з НАТО? З якою метою він їх робить, адже фактично Пригожин такими кроками йде проти лінії пропаганди?

Усі його заяви пов'язані з його тривалим протистоянням з керівництвом Міністерства оборони РФ. Він всіляко хоче їх принизити і якось підставити. Наприклад, зараз меседж такий, що росіяни ніяк не можуть здобути перемоги, тому що проти них воює все НАТО. І Міністерство оборони цей меседж охоче підтримує, бо він йому вигідний. А Пригожин підставляє Міноборони і каже, мовляв, виявляється, вони не НАТО, а українців не можуть перемогти. Він сам ніби теж воює, але не є основною військовою силою Росії в цій війні. Тому він може звалювати все на Міноборони, чим він активно і займається.

Дивіться відео про те, що Ігор Ейдман розповів в інтерв'ю Главреду про Пригожина і боротьбу за владу в Росії:

Чи є у Пригожина президентські амбіції і як ви оцінюєте його шанси замінити Путіна?

Оцінюю їх дуже низько, як нульові. Хто такий Пригожин? Це, за великим рахунком, кримінальний клоун. Так, кривавий, але кримінальний клоун. Він не вписаний до російської номенклатури і бюрократичного апарату, він для них чужий. Знаєте, у російських царів першої половини XVIII століття (наприклад, у Анни Іоанівни) були персональні блазні. Іноді вони навіть були впливовими, але, зрозуміло, не могли претендувати на престол.

Пригожин на нього, звичайно, теж претендувати не може. Очевидно, його відсувають звідусіль і абсолютно зрозуміло, що російська бюрократія вирішила його позбутися. Путін його розпестив, але іншим бюрократам і силовикам він вже давно набрид і здається їм занадто нахабним. Перспективи у нього можуть тільки в разі, якщо він виживе і головне – збереже в якомусь вигляді свою приватну армію, ПВК "Вагнер". Коли почнеться нова російська смута (а я в цьому не сумніваюся, це неминуче), розпад, розвал, то будь-яка військова сила і будь-яка кількість навчених і організованих озброєних людей може зіграти значну роль в історії. Ми пам'ятаємо, що так було завжди: і за часів Першої російської смути, і за часів Громадянської війни 1917-1920 рр. будь-яка, навіть невелика збройна сила, особливо якщо це люди, випробувані в боях, відігравали велику роль. Адже в громадянській війні після того, як імператорська армія фактично втекла з фронту, воювали невеликі загони, які налічували всього кілька тисяч чоловік. Це Добровольча армія з боку білих і спочатку Червона гвардія, а потім Червона армія з боку червоних. На початку, в 1918 році, це буквально був тисячі, тоді як в імператорській були мільйони. І воювали спочатку теж саме тисячі, тому тут кожен міг зіграти велику роль. І Пригожин зі своєю ПВК в разі тотального розвалу теж може зіграти серйозну роль.

А наскільки серйозною може бути ця роль?

Звичайно, королем, імператором або президентом Росії Пригожин не стане, але він може підтримати одну з конкуруючих сил. І ця підтримка може бути суттєвою. Але гадати тут безглуздо, тому що ми тут занадто йдемо в деталі, а будь-які футурологічні прогнози таких деталей не терплять, тому що є безліч випадкових обставин, які ми не можемо врахувати. І вони можуть спростувати всі наші умоглядні побудови спростувати.

Якщо тут говорити про переваги Пригожина, то кого він буде готовий підтримати?

Перевага у нього одна – гарантія грошей і безпеки. Тобто не просто, якщо йому хтось про це скаже, і він ще повинен повірити в те, що, мовляв, коли хтось замість Путіна прийде до влади, то Пригожина точно не чіпатимуть, передадуть йому шматок власності. Мовляв, відберу у Сечіна і передам тобі Роснефть. Звичайно, таку людину Пригожин підтримає.

Останнім часом багато чуток (та й сам Пригожин про це говорив) про можливий відхід ПВК "Вагнер" з Донбасу в Африку. Що це означатиме для самого Пригожина – це втрата позицій?

ПВК завжди присутня в Африці – і в Центральноафриканській Республіці, і в інших країнах. І, за великим рахунком, вона може розширити там свій вплив. Зрозуміло, що Пригожина, принаймні, при нинішньому політичному розкладі у федеральну владу не пустять – йому можуть дати тільки нішу. Але якщо йому дадуть африканську нішу і він буде продовжувати там добувати криваві алмази, контролювати їх видобуток і возити контрабанду, то Пригожин, хоч і втратить свій вплив і популярність, але гроші буде і далі заробляти. З іншого боку, видно, що він зарвався. Мабуть, Путін його дещо розпестив і він вирішив, що йому все можна. Тому він, ймовірно, не задовольниться такою роллю в Африці, навіть якщо вона прибуткова. Він продовжить чіплятися за позиції (у нього ж були плани влізти у федеральну політику чи то через "Справедливу Росію", чи то через ЛДПР), але його, швидше за все, не допустять, тому що він занадто неадекватний останнім часом.

Коли Путін буде готовий списати Пригожина або за допомогою прикриття "Вагнера", або ж діями щодо самого Пригожина?

Ми бачимо, що зараз ринок ПВК демонополізувався – з'являються нові, які, до речі, пригожинці і роблять. Наприклад, у Криму під крилом Аксьонова з'явилася нова ПВК, армія набирає зеків. Тобто активи Пригожина, як це називають у корпоративних війнах, розмивають і він потихеньку втрачає над усім цим контроль. І думаю, що цей процес триватиме.

Чи приберуть його - це, звичайно, загадка. Це безпосередньо залежить від ставлення до нього Путіна. У цьому сенсі Путін людина непередбачувана.

Прибирають, як правило, тих, на кого Путін покаже пальцем. Той же Стрєлков-Гіркін хамить Путіну, але при цьому живий і на волі, коли безліч інших командирів з "ДНР", такі як Мозговий та інші, були усунені російськими спецслужбами. Тобто зрозуміти, чи вкаже Путін на Пригожина чи ні, можна тільки гадати.

Ну а що такого повинен зробити Пригожин, щоб Путін вказав на нього пальцем?

Це очевидно - якщо до Кремля дійдуть чутки, що Пригожин планує якийсь змову особисто проти Путіна або, наприклад, на користь України, то його приберуть миттєво. А у всіх інших випадках це ситуативно.

Ви на початку згадували про конфлікт Пригожина з Міноборони РФ. Чи може Шойгу і його найближче оточення підставити Пригожина, щоб усунути конкурента?

Вони його, звичайно, підставляють, тому що в якийсь момент Пригожин зумів продати себе Путіну, як і свою ПВК, як мало не єдину ефективну силу у війні. Він почав борзіти і скорішився тоді з Кадировим, і вони фактично прибрали одного генерала. Тоді ж Суровікіна призначили керувати російськими окупаційними військами. Але Шойгу і Герасимов – ті ще апаратники і свою справу знають. Вони поступово капали Путіну на мізки, що, мовляв, Пригожин оборзів, порушує всі правила. І коли Пригожин думав, що переміг (оскільки він не обізнаний в апаратних справах), то поступово "з'їли" і Суровікіна, і тепер "доїдають" самого Пригожина. Підставити його так, щоб його прибрали, У мене на цей рахунок є сумніви.

А якщо вплив "Вагнера" зменшиться (схоже, що до цього все йде), адже як ви сказали, вже демонополізують цю нішу, чи ймовірний сценарій, що в Росії почнуться міжусобні війни всередині влади?

Я думаю, що ПВК "Вагнер" повністю зливати не будуть, можуть просто прибрати контроль Пригожина над нею. Це цілком реально зробити, і вони це зроблять. ПВК "Вагнер" - це стійка структура, вона їм потрібна на фронті і її не будуть скасовувати. Але контроль Пригожина над нею приберуть, це просто робиться по клацанню, тому що рулять нею ГРУшники, а не Пригожин. Пригожин хіба розбирається у військовій справі, такий собі Наполеон?! Про це навіть говорити смішно, він просто кримінальник і шахрай середньої руки.

При цьому міжусобні зіткнення можливі, тому що будь – яке ПВК-це, по суті, самостійна структура, вибудувана під Путіна. Якщо влада Путіна похитнеться, то ці ПВК можуть найматися до кого-завгодно. Наприклад, до олігархів, у яких досі величезні капітали в Росії. Тим більше, що у кожного олігарха є свої служби безпеки, а кожна така служба у великій держкорпорації – це крутіше, ніж спецслужба середньої європейської країни за чисельністю, озброєнням і т.д. тому війна "всіх проти всіх" цілком може початися, і ПВК, можливо, візьмуть в ній участь. І демонополізація ринку робить цей сценарій все більш імовірним.

Як я розумію, Путіну поки що вдається лавірувати між усіма цими ворогуючими організаціями. Що може стати ключем до міжусобної війни?

Я спробую тут вас поправити - Путін не лавірує між ким-небудь, він начебто злодія в законі сидить на своєму троні, а різні угруповання приходять до нього. Він дає всім сестрам по сережках і розрулює їх конфлікти. Тобто у нього роль не політика, який намагається залучити на свій бік різні сили і між ними лавірувати, а, навпаки, ключового гравця в цій диктатурі, до якого всі апелюють і шукають підтримки. Коли ця ситуація може закінчитися? Перш за все, коли російська армія буде розгромлена в Україні і побіжить так само, як бігла з фронтів Першої світової війни. Ось тоді ситуація може різко змінитися. Путіна перестануть сприймати як злодія в законі, вирішать, що він вже слабкий, програв цю війну, і навіщо до нього звертатися, коли потрібно ділити все, поки влада ослабла. Кожен буде хапати свій шматок, і почнеться війна "всіх проти всіх". Тобто відбудеться майже апокаліпсис.

А сам Путін в цьому апокаліпсисі виживе? Його, припустимо, просто мовчки відсунуть або ж еліти домовляться між собою і видадуть його в Гаагу? Як ви вважаєте, то його чекає?

Дуже велика ймовірність того, що його видадуть в Гаагу. Тому що їм потрібно буде якось відкуповуватися від Заходу, знімати з себе відповідальність. А на кого її перекласти? Не на Стрєлкова-Гіркіна ж і навіть не на Шойгу, тільки на Путіна. Тому цілком ймовірно, що йому пов'яжуть мішок і віддадуть в Гаагу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти