Журналіст пояснив, чому Кремль побоюється зустрічі Путіна і Байдена

24 травня 2021, 05:05
Перемовини між Вашингтоном і Москвою йдуть складно, Штати не готові гарантувати зняття санкцій, вважає Іван Яковина.
Джо Байден
У Кремлі побоюються, що зустріч Путіна і Байдена завершиться новими санкціями проти Росії - журналіст / Фото Reuters

США мають намір організувати зустріч президента Джо Байдена з главою РФ Володимиром Путіним, щоб вирішити низку проблем, проте росіяни чекають на підступ. У Кремлі побоюються, що Байден поставить Путіну нездійсненні умови, на зразок повернення Криму Україні або звільнення Навального, а після відмови Москви запустить нові посилені американські санкції. Тому перемовини проходять складно: Кремлю не потрібні поразки перед виборами до Держдуми, а Америка не готова гарантувати зняття санкцій. І якщо саміт не відбудеться, вже в червні на Росію очікують нові американські обмеження. Про це заявив журналіст Іван Яковина.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що зустріч Путіна і Байдена ймовірно розглядається американцями в контексті питання скасування санкцій або впровадження нових обмежень. Однак росіяни не довіряють США і намагаються домовитися про те, щоб в рамках зустрічі санкції проти Росії були послаблені хоча б частково. При цьому у Москві побоюються, що Байден на перемовинах з Путіним поставить нездійсненні для Кремля умови, після чого санкції будуть посилені.

"Кремль дуже боїться, що Байден на перемовинах з Путіним викотить Путіну нездійсненні умови, наприклад, деокупацію Криму або звільнення Навального, а після відмови Байден може впаяти ще один пакет жорстких санкцій проти Росії", - вважає Яковина.читайте такожБайден розкрив несподівані подробиці розмови з Путіним

За його словами, цим пояснюється складність перемовного процесу. США не можуть гарантувати зняття санкцій, а Путін не може погодитися на вимоги Байдена. Перед виборами до Держдуми Москві поразки не потрібні. Однак саміт все одно повинен пройти, тому що в умовах відсутності зустрічі американці вдарять новими санкціями по РФ.

"Думаю, що саміт все одно відбудеться, без нього американці, за їхніми власними законами, на початку червня будуть зобов'язані впровадити проти Росії дуже жорсткі санкції, діалог з Байденом – це єдиний для Росії шанс уникнути санкцій", - сказав журналіст.

Також він додав, що Путін марно недооцінює Байдена і, швидше за все, спробує з ним провести перемовини, щоб переконати Вашингтон скасувати санкції проти Москви.читайте такожЖурналіст зробив заяву про ультиматум Путіну від Байдена щодо України

"Путін помилково вважає Байдена маразматиком і старим дурнем, а себе найвеличнішим правителем. Тому він напевно хоча б спробує зустрітися з американським президентом, щоб постаратися його переграти і переконати скасувати санкції. Майбутнє російського режиму залежить від того, чи зможуть Путін і Байден домовитися про зустріч, від результатів цієї зустрічі", - підкреслив Іван Яковина.

Відносини США і Росії

  • Президент США Джо Байден 13 квітня провів телефонні перемовини з главою Кремля Володимиром Путіним, під час яких запропонував йому провести у Європі зустріч з метою обговорення американо-російських відносин.
  • 15 квітня Вашингтон запустив нові санкції проти Москви: під американські обмеження потрапили 6 технологічних компаній, а також 32 юридичних і фізичних особи. Крім цього Штати вислали 10 російських дипломатів.
  • 16 квітня Москва впровадила відповідні санкції проти Вашингтона, спрямовані на заборону топ-чиновникам з США на в'їзд до Росії і висилку американських дипломатів.
  • Також Росія внесла США до списку недружніх країн і заборонила американцям наймати на роботу громадян Росії.
  • Незважаючи на чергове погіршення відносин РФ і Штатів, сторони, як і раніше, демонструють наміри провести зустріч Путіна і Байдена. Зокрема, у Кремлі вважають, що такі перемовини можуть пройти вже в червні.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що перемовини Байдена і Путіна можуть відбутися вже найближчими тижнями. Можливе місце зустрічі - Ісландія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти