Зі звернення голови Єврокомісії прибрали фразу про 100 тисяч загиблих українських військових

У війні з РФ Україна втратила 100 тисяч військовослужбовців - голова Єврокомісії / колаж фото УНІАН і https://ua.depositphotos.com

Керівник Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що з початку україно-російської війни Україна втратила 100 тисяч військових. Але потім цю фразу прибрали.

З початку повномасштабного військового вторгнення РФ Україна втратила близько ста тисяч військовослужбовців і 20 тисяч мирних жителів. Про це заявила на виступі в Брюсселі керівник Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

"Вторгнення Росії в Україну принесло смерть, спустошення і невимовний розвиток. Ми всі пам'ятаємо страхи Бучі. За оцінками, на сьогоднішній день загинули понад 20 тисяч мирних жителів і 100 тисяч українських військових. Росія повинна заплатити за свої жахливі злочини. Ми будемо працювати з Міжнародним кримінальним судом і допоможемо створити спеціалізований суд для розгляду злочинів Росії. Разом з нашими партнерами ми подбаємо про те, щоб Росія заплатила за завдані нею руйнування замороженими коштами олігархів і активами свого центрального банку", — сказала чиновниця.

Однак, джерела таких показників українських втрат Урсула фон дер Ляєн не стала називати.

Саме так спочатку висловилася фон дер Ляйєн про втрати України/ скріншот з відео

Після резонансу, який був викликаний її заявою, відеозапис виступу фон дер Ляйєн на сайті Єврокомісії оперативно відредагували та опублікували вже без даних про втрати - ні серед цивільних, ні серед українських військовослужбовців.

Абсолютно аналогічно було зроблено і з відео в офіційному Twitter-акаунті Урсули фон дер Ляйєн - там тепер також опублікована відредагована версія.

Пізніше ситуацію роз'яснила на своїй сторінці в сервісі мікроблогів Twitter заступник головного спікера Єврокомісії та директор з питань політичної комунікації Дана Спінант.

Вона зазначила - в попередній версії звернення фон дер Ляйєн була "неточність" у цифрах. І окремо подякувала тим, хто вказав на помилку.

Спінант написала - озвучена фон дер Ляйєн цифра українських втрат взята із зовнішніх джерел і мала стосуватися втрат убитими та пораненими, а також "була покликана показати жорстокість Росії".

Нагадаємо, раніше радник Офісу президента Олексій Арестович заявив про те, що російські окупанти в Україні щодня втрачають на фронтах убитими і пораненими близько 400-600 солдатів, навіть коли інтенсивність бойових дій знижується. Під час активних боїв ворожі втрати зростають до тисячі на день.

За даними Генштабу ЗСУ, втрати російських окупаційних військ у живій силі в Україні становлять понад 85 тисяч осіб.

До того, як сообщалосьTelegram-каналом Generall SVR, російський диктатор Володимир Путін запропонував оголосити повну мобілізацію та воєнний стан на більшій частині території РФ.

Інші новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти