"Зазіхання на незалежність": Угорщина накинулася на Зеленського з безглуздими звинуваченнями

Угорщина накинулася на Зеленського з безглуздими звинуваченнями / Колаж: Главред, фото: УНІАН, скріншот

Заява Сійярто, ймовірно, ґрунтується на публікації The Washington Post, де мовиться, що Зеленський нібито пропонував підірвати нафтопровід "Дружба".

Очільник Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто звинуватив президента України Володимира Зеленського у зазіханні на незалежність та безпеку Угорщини. Заяву глави МЗС оприлюднив офіційний представник угорського уряду Золтан Ковач у Twitter.

У своїй заяві Сійярто прокоментував так звану "погрозу підриву газопроводу "Дружба", яку начебто озвучив президент Володимир Зеленський. Сійярто сказав, що це ставить під загрозу не тільки постачання нафти до Угорщини, але й загрожує національному суверенітету.

"Загроза Зеленського підірвати нафтопровід "Дружба" не лише ставить під загрозу постачання нафти до Угорщини, а й загрожує національному суверенітету, тому будь-яка спроба зруйнувати його є зазіханням на незалежність та безпеку Угорщини", - заявив Сійярто.

Вочевидь, абсурдна заява Сійярто ґрунтується на публікації The Washington Post. Там мовиться, що президент України Володимир Зеленський нібито пропонував окупувати російські села для отримання важелів впливу на Москву, а також підірвати нафтопровід "Дружба". У секретних документах також йдеться, що Зеленський нібито "висловлював гнів щодо Угорщини, а отже, міг висловлювати гіперболізовані, безглузді загрози".

Як Угорщина підіграє Росії

Угорщина систематично звинувачує Україну в нібито "порушенні прав національних меншин" на Закарпатті і намагається блокувати важливі ініціативи для співпраці Києва з Євросоюзом і НАТО. Будапешт закликає до діалогу з агресором Москвою на вигідних Росії умовах.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан регулярно виступає з вигідними Росії заявами, а в листопаді минулого року потрапив у скандал, коли з'явився на матчі національної збірної Угорщини з футболу в шарфі з українським Закарпаттям.

У лютому поточного року Орбан закликав до негайного припинення вогню в Україні і переходу до переговорного процесу. Угорщину в даній ситуації він назвав "голубом миру". Україні такий сценарій вкрай не вигідний, оскільки Росія в такій ситуації отримає заморожену війну і час на перегрупування і новий напад на країну.

Голова апарату прем'єра Угорщини Гергелі Гуляш раніше сказав, що у країні не будуть заарештовувати диктатора РФ Володимира Путіна. Мовляв, у Будапешті не бачать для цього "правових підстав".

Дивіться відео про те, як Орбан змінив вектор риторики щодо війни РФ проти України:

Вас може зацікавити:

Автор: Аліна Дембіцька
Новини заразКонтакти