Підтримка РФ в оточенні Байдена і вимоги до НАТО: експерт пояснив різку гру Москви

Росія бачить дії проросійської групи в адміністрації Байдена і піднімає ставки щодо вимог до НАТО - експерт / Reuters

У Росії з'явився мотив підвищувати ставки в питанні вимог до Альянсу через ситуацію в адміністрації Байдена, вважає Тарас Загородній.

У Москві побачили, що в адміністрації президента США Джо Байдена є проросійська група, яка качає Північноатлантичний альянс у свій бік. З цієї причини російська сторона висуває додаткові вимоги. Підтвердженням такої тези є слова Байдена, який після перемовин з Путіним сказав, що основні країни НАТО можуть провести діалог, щоб вислухати Росію. Про це заявив політичний експерт Тарас Загородній.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що в адміністрації Байдена є група, яка підтримує домовленості з Росією і чинить тиск на НАТО. У Москві бачать таку ситуацію і тому висувають ще більш жорсткі вимоги.

Читати такожДві вимоги США щодо Донбассу: у Байдена поставлять умову Росії щодо "угоди" – Bloomberg"Росіяни як хижаки відчувають кров. Вони бачать, що в адміністрації Байдена існує проросійська група, яка відверто качає НАТО в свою сторону. І тому вони висувають додаткові вимоги", - зазначив Загородній.

За його словами, така точка зору підтверджується заявою Байдена, який після перемовин з Путіним сказав, що "основні" країни Північноатлантичного Альянсу можуть провести перемовини, у рамках яких вислухають побажання Росії. Слова Байдена викликають подив, оскільки НАТО - це організація, де рішення ухвалюються колегіально.

"Чим це підтверджується? А тим, що Байден після розмови з Путіним заявив, що "ми зберемо основних членів НАТО, щоб вислухати, що хоче Російська Федерація". Ви взагалі розумієте, про що кажете?... Що означає "основні члени НАТО" - в організації, де все приймається консенсусом?"- додав експерт.

Втім, він також уточнив, що незважаючи на успіхи Росії у цій ситуації, у США, ймовірно, розуміють події, що відбуваються, і бачать обстановку не так, як в адміністрації Байдена.

"Добре, що Байден - не монарх. Ми бачимо, що там "глибинна держава", яка міркує інашке і бачить цю реальність - те, що хоче робити Путін з НАТО. І тому починаються такі хитання", - підкреслив Тарас Загородній.

Проекти угод США та Росії щодо безпеки

МЗС РФ 17 грудня опублікував два документи, які Москва вважає основоположними для вирішення напруженості між Росією та Заходом. Йдеться про проект угоди Москви і Вашингтона щодо гарантій безпеки і проект договору про заходи забезпечення безпеки, США Росії та НАТО. Відтепер росіяни пропонують американцям обговорити ці ініціативи.

Росія вимагає гарантій про невступ України до НАТО і нерозширення Альянсу на схід. Також росіяни наполягають на домовленостях, згідно з якими Москва і Вашингтон не повинні використовувати території інших країн для нападу один на одного.

Прессекретарка Білого дому Джен Псакі сказала, що Штати не вестимуть перемовини з РФ щодо безпеки у Європі без Євросоюзу і країн-партнерів. Америка не готова до компромісів, пов'язаних з обмеженням проведення державами власної суверенної політики.

В НАТО зробили заяву про те, що в процесі обговорення європейської безпеки повинні враховуватися і побоювання Альянсу щодо політики Росії. Питання безпеки слід обговорювати і з країнами-партнерами, серед яких Україна. До початку такого діалогу Москва повинна досягти прогресу у врегулюванні конфлікту з Києвом.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти