"Ми готові захищати союзників": в НАТО звернулися до Росії через Україну і пригрозили контрударом

Захід демонструє високий рівень єдності у протистоянні викликам на кордоні України - Столтенберг / УНІАН

Північноатлантичний альянс продовжить підтримку України на серйозному рівні, сказав Єнс Столтенберг.

Підвищена концентрація військ Росії біля кордонів України нічим не аргументована. Москва повинна знизити градус протистояння. НАТО та Євросоюз єдині і демонструють високий рівень співпраці в ситуації біля кордонів білоруської та української держав. Альянс готовий до захисту всіх своїх союзників і продовжить надавати серйозну підтримку Києву. Про це заявив генеральний секретар блоку безпеки Заходу Йенс Столтенберг.

Під час спільної пресконференції у Ризі з главою уряду Латвії Крішьянісом Каріньшем і головою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляйен він сказав про те, що стягування Росією військ до кордонів України невиправдано. Москві слід знизити напруженість.Читати такожУ Путіна попередили про напад на Україну у разі вступу країни до НАТО

За його словами, Північноатлантичний альянс і Євросоюз показують високий рівень взаємодії у зв'язку з викликами на кордонах Білорусі та України. НАТО готове до захисту всіх своїх союзників і продовжить надавати підтримку українській державі.

"Ми закликаємо Росію до прозорості, зниження напруженості і деескалації. НАТО зберігає пильність. Ми готові захищати всіх союзників. І ми продовжимо надавати нашому партнеру Україні політичну і практичну підтримку", - додав глава Альянсу і анонсував зустріч міністрів закордонних справ країн колективного блоку безпеки Заходу з очільниками МЗС України і Грузії.

Війська РФ біля кордонів України

Американські видання The Washington Post і Politico раніше опублікували статті, в яких йшла мова про стягування Росією військ до кордонів України. Журналісти також продемонстрували супутникові знімки з пересуванням російських військових підрозділів.

У НАТО заявили, що блок фіксує підвищення концентрації російських військ біля кордонів України. Причому в Альянсі не виключають можливості проведення Москвою військової операції проти української держави.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що дії Росії щодо передислокації військ пов'язані з нібито загрозою Північноатлантичного альянсу біля кордонів держави.

Журналісти Reuters вважають, що можливе військове вторгнення Росії в Україну не є вкрай ймовірним. На думку експертів на Заході, Москва, швидше, показує свої "червоні лінії" щодо Києва, проте на нову військову операцію навряд чи піде. Серед іншого і через те, що залишається незрозумілим, як далеко може зайти НАТО в питанні підтримки України.

Главред рекомендує:

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти