В Україну заборонили ввозити Майстра і Маргариту і книги Акуніна: чиновник назвав причину

31 січня 2021, 15:44
Профільний чиновник Держкомітету по радіо і ТБ Сергій Олійник висловив жаль, що відсутня повна заборона на ввезення книг з РФ.
Акунін
Борис Акунін / Reuters

Український Держкомітет з питань телебачення і радіомовлення заборонив ввезення з Росії примірників легендарного авантюрно-містичного роману Михайла Булгакова Майстер і Маргарита, а також детективні книги письменника-белетриста Бориса Акуніна (справжнє ім'я ‒ Григорій Чхартішвілі). Про це в інтерв'ю порталу Укрінформ сказав керівник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції відомства Сергій Олійник.

Чиновник переконаний, що абсолютно кожна російська книга більшою чи меншою мірою є носієм ідеології "русского мира".

"Тому хороша книга, на якій зазначено, що вона видана в Росії, мимоволі викликає позитивні асоціації з державою-агресором. [...] У серії детективів про Ераста Фандоріна Російський силовик постає не в образі кривавого опричника, а істинного аристократа ХІХ століття. А всі описані події відбувалися в той час, коли Московія вирізала черкеський народ", ‒ заявив Олійник.

Більш того, чиновник шкодує про відсутність повної заборони на ввезення книг з РФ ‒ "тому що "пропаганда ховається в деталях".

Стосовно роману "Майстер і Маргарита", то Олійник стверджує, що йдеться про конкретне видання, у передмові якого йдеться про "представників російського кіно, які за публічну підтримку військової інтервенції внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці".

читайте такожЧому заборона ввезення російських книг не врятує українських видавців

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • Відомий український письменник Юрій Винничук у своєму блозі стверджував, що Михайло Булгаков є плагіатором, а його книга "Майстер і Маргарита" сповнена образами й сюжетними лініями, скопійованими з декількох романів і повістей інших авторів (в першу чергу - роману П'єра Мак Орлана "Нічна Маргарита").
  • До того в Україні розгорівся скандал після заяви тодішнього директора Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, який назвав Михайла Булгакова, Володимира Висоцького і Віктора Цоя "симпатичними, вишуканими й респектабельними мацаками російського світу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти