Україна не згодна з тим, що Боїнг МАУ збили унаслідок людської помилки - Кулеба

14 липня 2020, 12:11
Нав'язування інтерпретацій є помилковим, і треба зосередитися на встановленні юридичних фактів, каже очільник МЗС.
Кулеба
Кулеба висловив незгоду з версією Ірану щодо катастрофи Боїнга МАУ / УНІАН

В Україні не згодні з тим, що "Боїнг" авіакомпанії МАУ збили в Ірані унаслідок людської помилки.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу у вівторок, 14 липня.

"Але я хочу чітко наголосити: стверджувати, що літак був збитий унаслідок людської помилки, як це стверджує іранська сторона, зарано. У нас є багато запитань, і ми потребуємо більше авторитетних, неупереджених, максимально об'єктивних відповідей про те, що трапилося. Зараз Україна не може погодитися з тим, що літак був збитий унаслідок людської помилки. Ми переконані, що це питання має вирішуватися у межах розслідування з встановленням усіх фактів. Після цього можна буде остаточно стверджувати про ту чи іншу версію збиття українського літака", - сказав Кулеба.

Він зазначив, що нав'язування інтерпретацій є помилковим, і треба зосередитися на встановленні юридичних фактів.

Також Кулеба додав, що Іран відповідатиме за скоєне відповідно до міжнародного права, і МЗС зробить все, щоб Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося.

"Збиття цивільного літака в будь-якому разі, незалежно від причини, є протиправним діянням, і Іран відповідатиме за це діяння відповідно до міжнародного права. Міністерство закордонних справ України повністю готове до цієї юридичної та дипломатичної боротьби, і ми зробимо все від нас залежне, щоб Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося", - зазначив Кулеба.

За його словами, іранська сторона висловила готовність прибути до України для переговорів щодо компенсацій у період з 20 по 30 липня.

"Крім того, можу сьогодні повідомити, що ми отримали інформацію від нашого посольства в Ірані про те, що іранська сторона висловила готовність прибути для переговорів щодо компенсацій до України в період з 20 по 30 липня. Ми чекаємо з нетерпінням на початок цього переговорного процесу", - сказав очільник зовнішньополітичного відомства.

Крім того, він нагадав, що наступного тижня у Франції має відбутися розшифровка "чорних ящиків" літака "МАУ", і в ній братимуть участь кращі експерти зі США, Канади, Франції, Великобританії та України.

"Останній звіт іранського технічного розслідування констатує, що український літак був збитий з ракетної установки. Це не новина, про це ми всі знали. Наступний важливий етап - це розшифровка "чорних ящиків", яка має відбутися наступного тижня у Франції. Участь у їх зчитуванні братимуть кращі експерти зі США, Канади, Франції, Великобританії та України", - пояснив Кулеба.

читайте такожКатастрофа МАУ: влада Ірану ухвалила важливе рішенняНагадаємо, раніше повідомлялося, у комплексі ППО, який збив літак МАУ в Ірані, були порушені налаштування, оскільки раніше його переміщали. Це призвело до помилки в даних під час виявлення літака.

Про це йдеться у доповіді Організації цивільної авіації Ірану.

Відзначається, що через невиконані переналаштування пасажирський лайнер система помилково визначила, як об'єкт, що рухається у бік Тегерана. Однак літак МАУ вилітав зі столиці Ірану, а не навпаки.

Також наголошується, що між комплексом ППО і центром не було обміну даними, у зв'язку з чим оператор ідентифікував літак як ворожу ціль і, не отримавши відповіді від координаційного центру ППО, запустив першу ракету по літаку, а потім другу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти