Якщо Росія готова: Арестович пояснив, на що Київ обміняє воду для Криму

8 червня 2021, 12:17
За його словами, такий варіант можливий.
Арестович пояснив, на що Київ обміняє воду для Криму
Арестович пояснив, на що Київ обміняє воду для Криму / Reuters

Представник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі і радник глави Офісу президента Олексій Арестович розповів, при якому сценарії можливо пустити воду з України в анексований Росією Крим, тобто припинити водну блокаду півострову.

За його словами, такий варіант можливий - але від Росії в цьому випадку будуть потрібні "дуже серйозні поступки". Про це Арестович розповів в інтерв'ю Телеграф.

"Вона (позиція Києва з питання водної блокади Криму – ред.) може змінитися тільки з точки зору дуже серйозних поступок з боку Росії. Наприклад, воду в Крим можна міняти на повне виконання Мінських угод, виведення військ із Донбасу, повернення ОРДЛО на наших умовах. Теоретично ми могли б на це піти, але Росія готова виводити? Навіщо вона витрачала ці ж роки, тисячі життів, санкції?" - пояснив представник Києва.

Нагадаємо, Україна після окупації Криму припинила постачати воду на півострів. У Києві стверджують, що в Автономній Республіці достатньо води для місцевого населення. Водного ресурсу не вистачає для потреб Росії.

На захопленому росіянами півострові в останні роки виникла проблема маловоддя. Запаси водного ресурсу в Криму істотно скоротилися, а місцеві жителі змушені отримувати воду за графіком.

Україна готова відновити подачу води до Криму тільки в тому випадку, якщо там зафіксують гуманітарну катастрофу.

Представник "влади Криму" Володимир Константинов заявляв, що навіть якщо Україна прийме рішення про відновлення поставок води, інфраструктура півострова до цього технічно не готова.

Водна блокада Криму: новини

Припинення водопостачання Криму

Росія у березні 2014 року захопила український Крим. До захоплення Криму Росією вода надходила на півострів з Дніпра по Північно-Кримському каналу. Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді.

У квітні 2014-го Київ припинив подачу води у Крим. Влада України неодноразово зазначала, що подачу води в Крим буде відновлено, коли півострів повернеться під контроль Києва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти