Окупанти втекли зі Зміїного: на острові пожежа, лунають вибухи, а у РФ кажуть, що "завдання виконано"

Російські окупанти залишили острів Зміїний / Фото УНІАН

Захисники України накрили Зміїний артилерією. Ворог наспіх евакуював залишки гарнізону на двох швидкісних катерах та залишив острів.

Російські окупанти залишили острів Зміїний після атак Збройних сил України. Про це йдеться в офіційному повідомленні Оперативного командування Південь.

Зараз на Зміїному пожежа, лунають вибухи.

"Упродовж ночі, в результаті успішно проведеного чергового етапу військової операції з нанесенням вогневих ударів нашими ракетними і артилерійськими підрозділами по острову Зміїний, противник наспіх евакуював залишки гарнізону в двох швидкісних катерах та, імовірно, покинув острів. Зараз на Зміїному пожежа, лунають вибухи", - йдеться у повідомленні.

Остаточні результати операції потребують дорозвідки.

У міноборони країни-агресора підтвердили, що 30 червня окупанти пішли зі Зміїного. Щоправда, у Росії це називають "кроком доброї волі" і стверджують, що "завдання виконано".

Раніше Telegram-канал Інсайдер з посиланням на джерела писав, що станом на 06:30 четверга, 30 червня, ворог залишив позиції на острові Зміїний.

"Нихка вибухів, що були чутні вночі на острові, здійснювалися безпосередньо противником з метою знищення зразків техніки та документації», - йдеться в повідомленні.

Також є інформація, що один з чотирьох вертольотів (попередньо Ка-52), який увечері 29 червня підлітав до Зміїного, в результаті роботи ЗСУ отримав пошкодження і впав у море в районі між островом і Одеським газовим родовищем. ВКС Росії проводили пошукові заходи, однак до позитивного результату вони не призвели. Гелікоптер затонув.

Журналіст Андрій Цаплієнко опублікував у Telegram фото з острова Зміїний.

"На першому фото Зміїний, імовірно, сьогодні вранці. На другому супутниковому фото - вчора 29 червня. Припускають, що окупанти вирішили залишити острів, підірвавши всю свою техніку. Виходили зі Зміїного на трьох "Рапторах", швидкісних десантних катерах", - йдеться у повідомленні.

​ Острів Зміїний - фото 30 червня 2022 / Фото t.me/Tsaplienko ​
​ Острів Зміїний - фото з супутника 29 червня 2022 / Фото t.me/Tsaplienko ​

Зазначимо, вранці 30 червня в ОК Південь повідомляли, що українські військові завдали ще кілька успішних ударів по розташуванню військ РФ та їхній техніці на остові Зміїний. Там захисники підбили черговий ворожий ЗРПК Панцир-С1.

Нагадаємо, раніше Главред писав, що якщо російським окупантам вдасться закріпитися на острові Зміїний, Україні загрожують катастрофічні наслідки не лише у військовому, але й в економічному плані.

Розташування острова таке, що при розміщенні на ньому засобів протиповітряної оборони та іншого озброєння можна загрожувати не лише західній частині акваторії Чорного моря, а й південній частині суші України – від Одеси до Криму. При цьому також створюється серйозна небезпека для судноплавства на Дунаї та для західного узбережжя Румунії, яка є членом НАТО.

Інші новини:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти