Вступ України до НАТО без окупованих територій - в Офісі президента відповіли

В Офісі президента відповіли на пропозицію ексгенсека НАТО / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, Офіс президента

Ексгенсек НАТО запропонував включити Україну до НАТО без тимчасово окупованих територій. В Офісі президента відповіли на таку пропозицію Андерса Фог Расмуссена.

Ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен висловив ідею щодо вступу України до Північноатлантичного Альянсу, ігноруючи тимчасово окуповані Росією території. Він вважає, що часткове членство України показало б Росії, що вона не може зупинити приєднання України до альянсу. Про це він розповів в інтерв'ю для The Guardian.

Расмуссен переконує, що такий план не заморожував би конфлікт, але, навпаки, підкреслював бажання України приєднатися до західного оборонного альянсу.

"Абсолютна достовірність гарантій статті 5 утримала б Росію від посилення атак на українській території всередині НАТО і таким чином звільнила б українські сили для виходу на лінію фронту", — зазначив колишній Генсек.

Зокрема, Росії повинно бути послано чітке повідомлення, що будь-яке вторгнення на територію Альянсу НАТО викличе відповідь.

Ексгенсек також навів три основні причини, чому надання членства в НАТО Україні є важливим: по-перше, це зробить Україну "бастіоном проти все ще агресивної Росії".

"Ми повинні усвідомити, що сірі зони є небезпечними. Нейтралітету в старому розумінні світу більше не існує. Сірі зони стають спокусою для Путіна атакувати", — такою, за його словами, є друга причина.

На думку Расмуссена, українські Збройні сили наразі є найбільш сильною армією в Європі і можуть слугувати прикладом та взірцем для інших європейських держав.

У свою чергу радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк назвав такі пропозиції дивними. Про це він написав у своєму Telegram.

"Люблю (сарказм) періодичні дивні пропозиції щодо «врегулювання конфлікту в Україні». Вони досі доводять, що причини й наслідки не для всіх очевидні. Так, іноді можна почути дивовижні пропозиції щодо того, що Україна нібито може запросто увійти до НАТО… частинами – територіями, які не під окупацією. От уже ж ці «прості рішення», які завжди зрештою коштують дуже дорого...", - зазначив Подоляк.

За словами радника глави Офісу президента також озвучив 3 причини, чому запропоноване рішення ексгенсека НАТО Андерса Фог Расмуссена не спрацює.

"По-перше, сама розмова про таку можливість явно провокує Росію на подальшу ескалацію, заохочує її до агресивної війни: «Ще трохи – і Україна зламається. Треба дорізати громадян, доатакувати ракетами». Це ж очевидно? Безперечно. По-друге, не менш очевидно поставити зустрічне запитання: а хто сказав, що Росія готова прийняти пропозицію та зупинитися? Хто сказав, що Рф захоче погодитися на «Україна в НАТО»? Хто гарантує, що Рф не продовжить експансію після паузи, скориставшись фіктивною перервою для посилення своїх позицій? Нарешті, хто саме виступить гарантом недоторканності... умовної лінії розмежування? Чи теорія не передбачає практики?" - задає питання Михайло Подоляк.

Він наголошує на тому, що стратегія запропонована ексгенсеком НАТО лише масштабуватиме ризики з боку РФ.

"Навіщо гарантувати Рф, що вона ... не програє війну, не відповідатиме за воєнні злочини, не зазнає внутрішньої трансформації, а зможе продовжувати вкладатися в мілітаризацію та агресивну зовнішню політику? І все це замість того, щоб усвідомити нарешті три прописні істини: Рф абсолютно недоговороспроможна та спробує обдурити в будь-якому разі; Рф у такому вигляді лише масштабуватиме ризики й намагатиметься реалізувати свої агресії; лише значна «військово-технологічна допомога» Україні розв’язує проблему європейської безпеки та гарантує повернення до стабільних глобальних правил…", - резюмує Подоляк.

Мирні переговори - що відомо

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, офіційні представники США та Європи розглядають можливість проведення мирних переговорів з урядом України щодо припинення конфлікту з країною-агресором Росією.

Заступник представника Державного департаменту США, Ведант Пател, відзначив, що США не вели консультації з Україною щодо можливості розпочати "мирні переговори" з Росією.

Також, міністр оборони Італії, Гвідо Крозетто, зазначив, що ще не настав час для проведення мирних переговорів між Україною та РФ.

Інші новини:

Новини заразКонтакти