У ВР саботували заборону УПЦ - з гучним скандалом розійшлися до серпня

Рада розійшлася до серпня з гучним скандалом / Колаж Главреда. Фото: УНІАН, Ярослав Железняк

Депутати встигли проголосувати за продовження воєнного стану і загальної мобілізації.

Верховна Рада скасувала усі наступні засідання аж до серпня. У вівторок, 23 липня, їй вдалося тільки проголосувати за продовження воєнного стану і загальної мобілізації, пише нардеп Ярослав Железняк.

За його словами, у парламентській залі стався конфлікт між членами провладної коаліції та опозицією через небажання перших виносити на голосування законопроєкт про заборону УПЦ МП, діяльність якої повʼязують з Російською православною церквою.

Своєю чергою, депутат від «ЄП» Олексій Гончаренко уточнив, що голова комісії, відповідальної за розробку проєкту, Микита Потураєв відповів, що винесення ініціативи заблокувала «Слуга народу».

Потураєв, каже Гончаренко, «не розуміє такої позиції» своїх колег.

Після оголошення 30-хвилинної перерви депутати від «Євросолідарності» заблокували трибуну. Народні обранці тримали у руках плакати з написами «Московська церква вбиває», «Час зупинити найбільшу агентурну мережу Москви» тощо.

Депутати тримають плакати з написами: "Московська церква вбиває" та "РПЦ - це підтримка війни" / Фото: Ярослав Железняк

Парламентарі наполягали, що без винесення проєкту про УПЦ МП інші ініціативи розглядати не будуть.

Однак проєкт про діяльність УПЦ на голосування так і не винесли. Депутати розійшлися до серпня.

Хто такий Ярослав Железняк

Железняк Ярослав - український економіст, викладач Київської школи економіки. Народний депутат України IX скликання від партії «Голос», повідомляє Вікіпедія.

УПЦ МП в Україні - головне про можливу заборону

У жовтні 2023 року депутати підтримали законопроєкт №8371 про заборону діяльності на території України релігійних організацій пов'язаних із Росією. "За" проголосували 267 депутатів. Законопроєкт прийнято у першому читанні.

До слова, низка священнослужителів УПЦ МП різного рівня «палилися» на підтримці агресії Росії проти України і навіть ставали колаборантами на окупованих територіях, допомагаючи окупантам тероризувати і вбивати цивільних українців.

На початку грудня 2022 року Рада національної безпеки і оборони (РНБО) доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української Православної церкви Московського Патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП у Києво-Печерській Лаврі

Доктор історичних наук, професор Національного університету "Острозька академія" Андрій Смирнов розповів в інтервʼю Главреду, що повністю заборонити УПЦ МП поки неможливо.

"УПЦ МП не буде повністю заборонена, бо релігійні об’єднання не мають статусу юридичної особи і наразі відсутні законодавчі механізми для того, щоб унеможливити діяльність РПЦ в Україні", - сказав експерт.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти