Скандали із МСЕК: понад 4 тисячі інвалідностей в Україні скасовано, є засуджені - СБУ

Понад 4 тисячі інвалідностей скасовано, є засуджені / Колаж Главред, фото: УНІАН, Офіс генерального прокурора, ДБР

В СБУ з початку року було викрито 8 організованих угрупувань, до яких входили представники МСЕК, зазначив Василь Малюк.

Що сказав Василь Малюк:

У 2024 році за матеріалами СБУ було висунуто підозри 64 посадовцям МСЕК, з них 9 осіб вже отримали вироки. Крім того, за ініціативою СБУ було анульовано 4106 висновків про інвалідність, які були видані на основі підроблених документів. Про це заявив Голова Служби безпеки України Василь Малюк за підсумками засідання РНБО.

«Служба безпеки системно протидіє загрозам державній безпеці, зокрема тим, які шкодять обороноздатності країни. В тому числі - активно відпрацьовує факти зловживань у системі МСЕК, які вкрай негативно впливають на мобілізаційні процеси. Вже маємо результати і будемо надалі максимально жорстко протидіяти подібним ганебним явищам», - підкреслив Василь Малюк.

За словами Василя Малюка, СБУ викрила і зупинила діяльність 8 організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.

Крім того, СБУ перевіряє незаконне отримання інвалідності окремими посадовцями, перевірки охоплюють майже 2,4 тис. осіб.

«Хочу підкреслити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також Нацполіцією та ДБР. Ми спільно працюємо над викоріненням будь-яких проявів корупції в системі медико-соціальних експертних комісій», - додав Василь Малюк.

Що таке МСЕК?

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — спеціальний заклад в системі охорони здоров'я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення інвалідності, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності, пише Вікіпедія.

Скандали із МСЕК - останні новини за темою

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, 22 жовтня президент України провів засідання Ради національної безпеки і оборони, де розглядали питання зловживань у системі МСЕК та випадків отримання фальшивих довідок про інвалідність чиновниками різних рівнів. За результатами засідання Зеленський анонсував кадрові зміни.

Генеральний прокурор Андрій Костін подав у відставку після скандалу з оформленням інвалідності для прокурорів. В Офісі генпрокурора повідомили, що перевірки тривають на всіх рівнях держави, і виявлено численні факти зловживань.

Крім того, МОЗ скасувало рішення Хмельницької МСЕК щодо надання інвалідності 74 військовозобов'язаним. Це стало результатом перевірки роботи комісії в період з 27 вересня по 10 листопада 2023 року.

Інші новини:

Новини заразКонтакти