Проект про мобілізацію знову ризикує застрягнути у кабінетах: у ВР зробили заяву

Уряд підготував оновлений варіант законопроекту про мобілізацію /Колаж Главреда. Фото: УНІАН

Урядовий законопроект знову рекомендували доопрацювати.

Оновлений текст законопроекту про мобілізацію, поданий у ВР урядом, визнаний Антикорупційним комітетом як такий, що містить корупційні ризики.

Зокрема, у депутатів зʼявилися питання щодо демобілізації військових через 36 місяців служби. Як зауважила член Комітету Вікторія Сюмар, демобілізація є «декларативною», оскільки це вирішуватимуть на Ставці Верховного головнокомандувача. А сам боєць ЗСУ, зазначила депутатка, отримує право лише написати рапорт на звільнення.

Корупційні ризики, за словами Сюмар, містяться через те, що:

«І через неясність які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. І через те, що можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника», - додала нардепка.

На думку Сюмар, «все виписано знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції». Комітет запропонував його доопрацювати.

Мобілізація 2024

У вівторок, 30 січня, Кабінет міністрів передав до Верховної Ради нову версію законопроекту про мобілізацію. У ній, зокрема, йшлося про зниження призовного віку до 25 років, обмеження для ухилянтів й нову систему видачі повісток через електронний кабінет військовозобовʼязаних.

Це оновлений варіант законопроекту про мобілізацію. Попередній - після численної критики - був повернений Кабміну для доопрацювання пропозицій.

Однак і він викликає у депутатів низку питань. Зокрема - щодо розсилки повісток через е-кабінет, поділився заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв.

Проект ще проходитиме комітетські слухання. Депутати хочуть почути з цього приводу пояснення представників міністерства оборони.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти