"Послання Путіну": США невдовзі оголосять про новий пакет допомоги

США підтримуватимуть Україну й надалі, наголосили в Білому домі / Коллаж: Главред, фото: Командование Объединенных Сил ВС Украины, president.gov.ua

У Білому домі підкреслили, що наступний пакет допомоги українському війську буде таким собі "посланням Путіну".

Сполучені Штати невдовзі оголосять про новий пакет військової допомоги Україні, цитує "Голос Америки" речницю Білого дому Карін Жан-П'єр.

Вона підкреслила, що Путін "помиляється", якщо думає, що США та інші західні країни припинять підтримувати Україну.

"Ось наше послання Путіну. Президент (Джо Байден - Главред) створив коаліцію з понад 50 країн. Він надав допомогу для підтримки України.... За Україною стоїть сильна, дуже сильна міжнародна коаліція. І якщо Путін думає, що зможе протриматись довше, ніж ми, то він помиляється. Він помиляється. І тому скоро ми оголосимо про ще один пакет допомоги для України, щоб засвідчити нашу постійну підтримку хороброго народу України. Це наше повідомлення", - сказала Жан-П'єр.

Рішення Білого дому привітали американські журналісти й аналітики. До прикладу, журналіст "Washington Post" Макс Бут назвав підтримку України "важливою інвестицією у майбутнє".

"Ми фінансуємо вільний народ, який бореться за збереження ліберальної демократії, який буде непохитною частиною західної спільноти протягом багатьох років", – зазначив Бут.

Експерт Джорджтаунського університету Андерс Аслунд, своєю чергою, закликав Байдена "звернутись з промовою до американців, прояснивши, чому США мають надавати більше військової допомоги Україні".

"Палата представників тільки що надала Путіну великий подарунок. Сподіваюсь, найближчими тижнями його відберуть назад", - цитує "Голос Америки" колищнього посла США до Росії, а нині - професора Стенфордського університету Майкла Макфола.

Допомога США

Напередодні Конгрес схвалив проект тимчасового фінансування уряду терміном на 45 днів у випадку шатдауну, в якому не закладено грошей на військову допомогу Україні. Рішення американських законодавців обурило не тільки західну спільноту, а й президента Джо Байдена. Американський лідер негайно звернувся до Заходу й до України, підкресливши, що допомога ЗСУ у жодному разі не буде перервана.

У Конгресі, зі свого боку, зазначили, що питання з продовженням надання допомоги Україні має вирішитися наступного тижня (тобто, вже цього).

Посол України в США Оксана Маркарова пізніше уточнила, що на даний момент є для використання мінімум додаткових $1,6 млрд на оборонну допомогу.

За різними даними ЗМІ, наступний пакет військової допомоги може містити обмежену кількість далекобійних "касетних" ATACMS, критично необхідних для посилення контрнаступу ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти