Підрив ЗАЕС не загрожує радіацією – американські експерти

Підрив ЗАЕС не загрожує радіацією / Колаж: Главред, фото: УНІАН, Вікіпедія

Експерти оцінили всі можливі сценарії розвитку подій на Запорізькій АЕС.

Російські окупанти можуть підірвати Запорізьку АЕС. Однак повторення Чорнобильської катастрофи не буде. Навіть найгірший сценарій не представлятиме радіологічної небезпеки для населення. Про це заявили в Американському ядерному товаристві.

Експерти вивчили всі можливі сценарії, навіть обстріл і підрив реакторів і контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива. 6 реакторів ЗАЕС зупинені вже більше 10 місяців і не виробляють тепло, яке могло б викликати швидкий радіологічний викид.

"ЗАЕС спроектована таким чином, щоб протистояти природним і техногенним загрозам. Товсті, армовані сталлю, залізобетонні захисні споруди захищають активні зони реактора і призначені для утримання радіоактивних матеріалів ізольовано від навколишнього середовища", - йдеться в повідомленні.

Викид радіоактивних матеріалів буде обмежений навіть у разі порушення захисних конструкцій.

Загроза підриву окупантами Запорізької АЕС

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ризик підриву Запорізької АЕС з боку окупантів дійсно існує. Станція замінована, і українській розвідці відомо, що у країни-агресора є плани, які передбачають створити витік радіоактивних речовин на ЗАЕС.

4 липня Зеленський заявив, що російські окупанти розмістили щось схоже на вибухівку на даху енергоблоків Запорізької АЕС. Він закликав світ звернути увагу на те, до чого готуються окупанти.

У Генштабі ЗСУ зазначали, що російські окупанти готують провокації на території Запорізької АЕС. Вже найближчим часом там може статися вибух. Росіяни розмістили вибухівку на даху третього і четвертого енергоблоків.

Країна-агресор Росія впродовж останніх днів вивела частину бойового складу окупантів з території Запорізької атомної електростанції. Про це повідомило видання Sky News 5 липня. Також видання зазначає, що через ризик теракту країни-окупанта РФ на Запорізькій АЕС цивільні почали виїжджати з регіону навколо станції.

Інші новини:

Новини заразКонтакти