Підрив окупантами Каховської ГЕС: пік затоплення очікується до полудня - ОДА

Оккупанти підірвали Каховську ГЕС / скріншот з відео

РФ підірвала Каховську ГЕС в ніч на 6 червня 2023 - дамба зруйнована, помітні наслідки, влада оголосила евакуацію багатьох населених пунктів.

Керівник Херсонської облдержадміністрації Олесандр Прокудін повідомив, що пік затоплення регіону через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС очікується приблизно до полудня (12:00 за київським часом). Про це він написав на своєму каналі в месенджері Telegram.

"Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Зараз уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення", — підтвердили представники "Оперативного командування "Південь"".

Як пишуть чиновники, в правобережних районах міста Херсон і сіл, де очікується затоплення, оголошено про евакуацію автобусами.

Зокрема, згідно з оголошенням МВС, загрозі затоплення будуть схильні населені пункти:

Українська влада також закликала жителів окупованої лівобережної частини Херсонщини подбати про свою безпеку.

"Росіяни підірвали частину конструкції Каховської ГЕС і використовують чергову карту техногенного шантажу для того, щоб тиснути на сили оборони і України. Не в силах чекати, звідки піде контрнаступ, вони намагаються спровокувати певну ситуацію", — заявила керівник об'єднаного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, коментуючи підрив росіянами Каховської ГЕС.

Як написали представники Херсонської міської військової адміністрації, мікрорайон Корабел в Херсоні знеструмлений, незабаром також відключать газ.

Загроза підриву Росією Каховської ГЕС

Президент Володимир Зеленський 20 жовтня 2022 року заявив, що Київ має інформацію про плани країни-агресора Росії щодо підриву дамби Каховської ГЕС. За словами глави держави, внаслідок цього теракту можуть постраждати сотні тисяч людей. Якщо загарбники на це підуть, в зоні затоплення ризикують опинитися 80 населених пунктів, включаючи Херсон.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов говорив, що Росія замінувала Каховську ГЕС ще у квітні 2022 року.Якщо станеться її підрив окупантами, трапиться екологічна катастрофа. Може затопити Лівобережжя Херсонщини.

Дивіться відео - окупанти підірвали Каховську ГЕС:

Інші новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти