Відключення 112 Україна, NewsOne, ZIK: експерт пояснив, що не так з рішенням РНБО

Відключення 112 Україна, NewsOne, ZIK: експерт пояснив, що не так з рішенням РНБО

Рішення правильне з точки зору справедливості, але подібні кроки влади повинні підтверджуватися кримінальними провадженнями, а ми поки що їх не бачимо.

Блокування телеканалів 112 Україна, NewsOne, ZIK було правильним рішенням, оскільки вони були майданчиком для інформаційної війни Росії, проте з точки зору закону потрібно було діяти інакше.

Таку думку висловив волонтер і блогер Юрій Касьянов у коментарі Главреду.

«У нас не розвинене законодавство в цій сфері, як в Росії або США. Інакше у нас би не запроваджувалися сумнівні, з точки зору закону, санкції проти телеканалів, а заарештовувалися б конкретні продюсери, журналісти. І це не вважалося б утиском свободи слова. Адже арештовувалися би вони за те, що проводять сепаратистську і колабораціоністську політику на своїх каналах, висловлюються проти України – країни, в якій живуть», - зазначив Касьянов.

Він уточнив, що застосовувати санкції потрібно не до каналів, а до конкретних людей – власників, керівників, а також запрошених гостей, які дозволяють собі в ефірі виправдовувати агресивну політику сусіда та висловлюватися за розвал України.

"Але це не стосується водіїв, телеоператорів та інших працівників цих каналів – вони ні в чому не винні, їм можна пред'явити хіба що моральні претензії», - вважає волонтер.

Касьянов не виключає, що рішення РНБО щодо трьох телеканалів цілком може бути незабаром оскаржене в суді. Крім того, зарубіжні партнери України заявляють, що таке рішення сумнівне. Вони спантеличені, як можна призупинити роботу ЗМІ або суб'єкта господарювання без порушення конкретного кримінального провадження за фінансові махінації, сепаратизм тощо.

"Тобто подібні кроки влади повинні підтверджуватися кримінальними справами, а ми поки що цих кримінальних справ не бачимо. І хоча я підтримую рішення влади про відключення телеканалів Медведчука, все-таки це був пас - тепер м'яч на боці противника. Ми не ведемо гру - ми лише відбиваємо атаки Росії, зокрема інформаційні. Тож, з одного боку, це рішення є правильним з точки зору справедливості, але з іншого боку - з точки зору законності - потрібно діяти інакше», - вважає Касьянов.

Читати також"Забрати і перезапустити": експерт спрогнозував долю 112, NewsOne і ZIK

Санкції проти Тараса Козака і телеканалів NewsOne, ZIK та 112 - про що повідомляв Главред:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти