Київ терміново скликає Раду Україна-НАТО: Зеленський назвав причину

Київ терміново скликає Раду Україна-НАТО/колаж: Главред, фото: Офіс президента України, УНІАН

Під час засідання ради, яка відбудеться днями, проведуть кризові консультації, щоб вирішити питання розблокування зернового коридору.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що днями відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, на якому обговорять вирішення питання щодо зернової угоди.

Про це український лідер заявив під час вечірнього відеозвернення 22 липня. Він розповів про результати сьогоднішньої телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і зазначив, що закликав генсека скликати таке засідання.

"Говорили про безпекову ситуацію зараз, зокрема, російські агресивні кроки в Чорному морі. Будь-яка дестабілізація в цьому регіоні, зрив наших експортних шляхів означитимуть проблеми із відповідними наслідками для всіх у світі. Цінова криза – найменший із можливих наслідків", – зазначив Зеленський.

Він сказав, що обговорив зі Столтенбергом кроки щодо розблокування і забезпечення сталої роботи зернового коридору.

"У нашій співпраці ми перейшли на новий вищий рівень – рівень Ради Україна-НАТО. І цей механізм може спрацювати. Я звернувся до Єнса із пропозицією невідкладно скликати таку раду для відповідних кризових консультацій. Днями зустріч відбудеться. Безпекову кризу в Чорному морі ми можемо подолати", – зазначив президент України.

РФ вийшла з зернової угоди і погрожує атаками на судна

Раніше повідомлялося, що Росія наплювала на голод в Африці і вийшла з зернової угоди. 19 липня стало відомо, що РФ погрожує всім суднам, які будуть направлятися в порти України з 20 липня. У Росії заявили, що з 00:00 20 липня розглядатимуть усі судна, які будуть слідувати в чорноморські порти України, як потенційних перевізників вантажів військового призначення.

Після цього Міноборони України відповіло на погрози РФ топити кораблі. В українському оборонному відомстві заявили про дзеркальну відповідь. З 21 липня Україна вважатиме усі кораблі, що прямуватимуть в російські порти та порти на окупованих територіях, такими, що перевозять воєнні вантажі.

Видання The Washington Post із посиланням на високопоставлені джерела у Кремлі повідомило, що Китай незадоволений Путіним і може на нього натиснути. Пекіну не сподобалося, що країна-агресорка Росія вийшла із зернової угоди і заблокувала експорт зерна з України.

Читайте також:

Новини заразКонтакти