Графіки в Україні будуть "значно м'якшими": стали відомі конкретні терміни

Коли графіки відключень електроенергії зменшаться / Колаж Главред, фото: УНІАН, pixabay

В "Укренерго" зазначили, що ситуація в енергосистемі починає покращуватись і графіки стабілізаційних відключень будуть зменшуватись вже з цього тижня.

Ситуація в енергосистемі, яка погіршилася через аномально високі показники температури протягом останніх двох тижнів може покращитись через зниженням температури повітря. Про це повідомив радник прем'єр-міністра, член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко, передає "Інтерфакс".

За його словами, вже із суботи варто очікувати зменшення годин відключень електропостачання.

"Сьогодні-завтра через зниження температури поступово почнеться знижуватися споживання е/е, потім настануть вихідні, коли воно традиційно нижче. З понеділка ця тенденція до зниження попиту (як реакція на зниження температури - ред.) посилиться", - сказав він під час панельної дискусії в Медіа-центрі в Києві в четвер.

Юрій Бойко додав, що графіки не будуть скасовуватись, але вони стануть "значно м'якшими", ніж це було протягом останнії двої тижнів.

Він пояснив, що споживання енергії відреагує на зміни температури довкілля з затримкою приблизно три дні, що дозволяє прогнозувати його зниження найближчим часом, оскільки сьогодні перший день, коли спека має йти на спад.

В середньостроковій перспективі, за його словами, очікується відносно стабільна ситуація з енергопостачанням у серпні-вересні і, можливо, в жовтні, якщо не буде значного похолодання. Бойко пояснив позитивний сценарій на найближчі два місяці через очікувану відсутність аномально високих температур, а "в енергосистемі з'являтиметься генерації більше, ніж йтиме в ремонт".

Які прилади споживають найбільше еплектроенергії / Інфографіка: Главред

Що відомо про "Укренерго"?

ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" - оператор системи передачі України зі статусом члена спостерігача ENTSO-E, з функціями оперативно-технологічного управління Об'єднаною енергосистемою України (ОЕС). Компанія займається передачею електроенергії магістральними електромережами від генерації до розподільчих мереж на ринку електричної енергії України, передає Вікіпедія.

Відключення світла в Україні - графіки відключень електроенергії

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, прем'єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що у населених пунктах у 20-кілометровій зоні біля кордону з Росією та Білоруссю, а також поблизу лінії фронту, не будуть вимикати світло.

Влітку 2024 року українці стикаються з дефіцитом електроенергії через масовані ракетні удари з боку Росії. Вони адаптуються до спеки, яка досягає +40 градусів. Проте взимку ситуація може ускладнитися, зауважують аналітики The New York Times.

Речниця Укренерго Марія Цатурян прогнозує, що кількість годин зі світлом в Україні може збільшитися вже в серпні.

Інші новини:

Новини заразКонтакти