Експерт пояснив, чому немає сенсу збивати іранські дрони-"мопеди" з ЗРК Patriot

ЗРК Patriot / скріншот YouTube

Patriot точно не призначений для того, щоб палити їм по Шахедам, впевнений Олег Катков.

Головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков прокоментував ситуацію навколо передачі Україні американських систем ППО Patriot.

Як підкреслив він в інтерв'ю Главреду, американські ЗРК ефективні як проти балістичних ракет, так і проти іранських дронів Shahed 136.

"Питання в тому, що Patriot точно не призначений для того, щоб палити їм по Шахедам, тому що собівартість дрона 20-50 тисяч доларів, а ракети MSE - 3 мільйони доларів», — пояснив експерт.

Він каже, що існують певні засоби, які призначені для відбиття значно більш небезпечної загрози, яку неможливо знищити іншими засобами.

"І балістична ракета - це дорогий ресурс для противника, якого у нього небагато, і його знищити іншими засобами не можна. Тому що балістичну ракету, на відміну від Шахеда, зенітним кулеметом не знищити. А це означає, що Patriot не будуть стояти в полі - вони будуть покривати інші системи, які будуть пов'язані в єдиний інформаційний простір і працювати разом», — додав Катков.

Передача Україні ППО Patriot

Як повідомляв Главред, раніше міністр оборони ФРН Христині Ламбрехт запропонувала Польщі підтримку в забезпеченні безпеки повітряного простору. Зокрема, було запропоновано використовувати винищувачі Eurofighter і системи ППО Patriot.

21 листопада віцепрем'єр-міністр, глава Міністерства оборони Польщі Маріуш Блащак запропонував розмістити додаткові установки американського зенітно-ракетного комплексу Patriot біля кордону з Україною.

Після цього Берлін дав зрозуміти, що запропоновані Польщі ЗРК Patriot призначені тільки для використання на території НАТО.

Пізніше генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував пропозицію Польщі перемістити в Україну батареї ППО Patriot. За його словами, Альянс надав Україні системи протиповітряної оборони, але якщо мова йде про конкретні потужності, то це має бути рішення національного уряду.

ЗРК Patriot

Patriot - американська система. Вона є в арсеналі США і ряду країн НАТО. Комплекс прийняли на озброєння сорок років тому і з тих пір кілька разів серйозно модернізували. Він ефективно збиває крилаті ракети і безпілотники.

Комплекс Patriot може контролювати до півсотні цілей і при цьому стріляти одночасно по п'яти з них. При цьому розмір і висота польоту ракети, літака або дрона, які треба збити, особливого значення не мають.

Універсальний засіб протиповітряної оборони позиційних районів військ на середніх і великих висотах. Забезпечує протиракетну оборону (ПРО) на рівні армії США.

Вартість поставки 9 батарей (по 4 ПУ на батарею) систем Patriot може доходити до $9 млрд (включає в себе: 36 ПУ ЗУР PAC-3 (9 батарей по 4 ПУ), 288 ЗУР PAC-3, 216 зур з удосконаленим наведенням GEM-t, 10 комплектів РЛС з фазованою решіткою, 10 контрольних станцій захоплення цілі).

Вартість пуску однієї ракети становить близько 3 млн дол. США.

Читайте також:

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти