Стане дуже спекотно: кліматолог закликала готуватися до пекла в Україні

26 липня 2021, 06:02
Фахівець каже, що хвилі спеки в Україні будуть все частіше.
Погода
Погода в Україні буде небезпечною / pixabay

Погода в Україні у найближчі дні трохи зіпсується і стане свіже на кілька градусів, але нестерпна спека до більш +35 градусів все частіше буде повторюватися.

Як заявити завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в ефірі Радіо НВ, особливо спекотними є останні п'ять років.

За її словами, це свідчить про те, що у нас відбувається прискорення кліматичних змін, і такі процеси характерні не тільки для України, "але і в цілому для нашої планети, північної півкулі". Крім того, фахівець каже, що хвилі спеки в Україні будуть все частіше.

"На жаль, вони дійсно будуть все частіше і частіше. Тобто це підвищення температури, яке у нас спостерігалося, воно буде і надалі, і цей процес стає більш інтенсивним. Все частіше і частіше ми говоримо про рекорди, і саме рекорди, пов'язані з аномально високою температурою", - сказала Віра Балабух.

Фахівець каже, що причиною таких змін є людська діяльність, зокрема викиди парникових газів.

"Тобто парниковий ефект посилюється, і ми бачимо, що у нас зараз події розвиваються за найгіршим сценарієм, який прогнозували кліматологи", - додала вона.

читайте такожВ Україну мчить небезпечна буря і рекордна спека

Тим часом синоптики відзначають, що зараз Україна одна з найгарячіших в Європі, однак це ще не пік.

Спекотним місяцем цього літа, за словами народного синоптика Леоніда Горбаня, стане серпень. Протягом нього температура практично не опускатися нижче + 30 градусів, а дощів буде мало.

Раніше повідомляли, що на цьому тижні через стихію у країні були знеструмлені 99 населених пунктів у 8 областях. Підтоплено 38 приватних житлових будинків та домогосподарств. Евакуйовано 18 осіб. Повалено 90 дерев.

Найбільшим чином постраждала Одеса. Там пройшла найсильніша за останні роки злива, яка перетворила вулиці на повноводні річки, затопила автомобілі і частину ринку "7-ий кілометр".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти