Пилова буря атакує Україну: скільки вона триватиме і коли накриє Київ

Як довго триватиме пилова буря та які регіони постраждають / Колаж: Главред, фото: Укргідрометцентр, скріншот з відео

Пилова хмара рухається до столиці. До кінця тижня пилова буря накриє майже всю Україну, кажуть у Гідрометцентрі.

У вівторок, 1 жовтня, пилова буря увірветься на Київщину та ще кілька областей України. Потужні вітри з південного сходу переносять в Україну дрібні частинки пилу. Про це повідомив Укргідрометцентр.

"Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери", - йдеться в повідомленні.

У Каспійській низовині 30 вересня зафіксовано значне запилення повітря, викликане пиловою бурею. За даними Укргідрометцентру, дрібний пил з Каспію осідає у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапила на територію Черкаської та Кіровоградської областей.

Ситуацію ускладнює також сухість ґрунту. Вітер здіймає місцеві пилинки та часточки ґрунту, які погіршують запилення.

Пилова буря в Україні/ Фото: Укргідрометцентр

Скільки триватиме пилова буря в Україні

За прогнозами, ця ситуація збережеться до п'ятниці, коли напрямок вітру зміниться на південний та західний. У зв’язку з цим пил потраплятиме в Україну хвилями, тому покращення та погіршення видимості та якості повітря чергуватимуться.

На територію Київщини пил потрапить 1 і 2 жовтня, але його концентрація буде меншою. За даними сервісу Windy, до кінця тижня пилова буря накриє майже всю Україну.

До кінця тижня пил з Каспію накриє майже всю Україну/ Фото: windy.com

Втім для Київської, Чернігівської та Сумської областей ситуацію ускладнить додаткове забруднення повітря оксидом вуглецю та задимлення. Він 1 жовтня перенесеться з-за меж України з північного сходу.

Пилова буря в Україні / Фото: Укргідрометцентр

Що таке Укргідрометцентр?

Український гідрометеорологічний центр (Укргідрометцентр) - державна установа, яка займається метеорологічними та гідрологічними спостереженнями на території України. Вона входить до складу ДСНС. Укргідрометцентр публікує дані про температуру повітря, атмосферний тиск, напрямок і силу вітру, опади, вологість повітря та інші показники. На офіційному сайті установи можна подивитися погоду в реальному часі та на кілька днів наперед. Фахівці надають дані про погоду не тільки по всій Україні, а й по кожному регіону та населеному пункту. Про це повідомляється на сайті Укргідрометцентру.

Погода в Україні - останні новини

Нагадаємо, Україну накрила пилова буря. Якість повітря погіршилась у Дніпрі, Полтаві, Сумах, Харкові та окупованих Луганську й Донецьку. Українці скаржаться на затемнення і пил, що осідає на автомобілях.

Також 30 вересня в Україні очікуються дощі. У Івано-Франківській та Закарпатській областях випав перший сніг. На решті території переважатиме суха погода.

Як повідомляв Главред, погода в Україні з 30 вересня по 6 жовтня буде здебільшого теплою, з температурою на 5-10 °C вище середніх багаторічних значень. Прохолодніша погода з заморозками очікується лише на заході країни.

Читайте також:

Новини заразКонтакти