StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Помер відомий український фольклорист

14 вересня 2024, 14:39
400
Чоловікові на момент смерті було 88 років.
В Україні помер відомий літературознавець
В Україні помер відомий літературознавець / Колаж Главред, фото Facebook

Стало відомо про те, що на 88 році життя помер уродженець Пряшівщини, фольклорист і українознавець Микола Мушинка, якого називали найвідомішим українцем Словаччини.

Як пише Обозреватель, протягом довгої кар'єри він досліджував народну творчість рідної землі та Волині. Як стало відомо, завдяки копіткій праці літературознавця, науковцям вдалося отримати доступ до історично важливих архівних документів.

Хто такий Микола Мушинка

Микола Мушинка народився 20 лютого 1936 року в селі Курів на Пряшівщині. Вищу освіту здобув у Карловому університеті в Празі, після чого працював у кабінеті україністики Кошицького університету. У ті часи зблизився з відомими дисидентами: Іваном Дзюбою, Іваном Світличним та Михайлом Коцюбинським, які безпосередньо вплинули на його погляди.

відео дня

"У Курові наша хата була місцем збору сусідів: жінки вечорами пряли, співали, я ж при гасовій лампі уроки робив. І попросили якось мене: "Почитай нам, Миколо, що тебе в тому Пряшеві вчать". Ну я й почитав їм "Євгенія Онєгіна". Не зрозуміли. Читаю Некрасова - нічого. А потім почитав "Катерину" Шевченка - і всі почали плакати. Наступного дня більше людей прийшло. Я почитав їм "Наймичку", ще дещо. Плакали знову. А я подумав: то який же я "росіянин", коли моя мама тієї мови не розуміє, а при Шевченку плаче?" - говорив літературознавець.

Новини шоу-бізнесу в Україні та в світі:

Російська ведуча Лєра Кудрявцева, яка в захваті від терористичного вторгнення РФ в Україну, ридаючи, повідомила про горе в родині.

Нагадаємо, Масляков помер у неділю, 8 вересня. Він вів програму "КВН" із 1964 року і залишив свою посаду лише у квітні цього року. Тоді повідомлялося, що він дуже хворий і має неоперабельну пухлину в легенях, яку знайшли 2022 року після перенесеного ковіду.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти