У цибулі жовтіють кінчики: у чому причина і як не втратити врожай

Чим підгодувати цибулю, якщо вона почала жовтіти / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Чим підгодувати цибулю, якщо вона почала жовтіти? Досвідчені городники дали слушні поради.

Якщо цибуля почала жовтіти під кінець сезону - це означає, що скоро вона підсохне й потрібно збирати врожай. Але коли перо цибулі починає жовтіти в червні, це свідчить про несприятливі умови її зростання, тому потрібно вживати заходів.

На Youtube-каналі Procvetok розповіли, чим підживити цибулю, якщо вона почала жовтіти.

Якщо вам цікаво, що робити, щоб цибуля не пішла в стрілку, читайте матеріал: Цибуля не піде в стрілку і дасть величезні солодкі цибулини: що потрібно зробити.

Чому жовтіє цибуля на грядці - що робити

Перша причина пожовтіння цибулі - недостатній полив.

Цибуля вкрай потребує вологи, особливо якщо стоїть спекотна і суха погода.

У першій половині літа, коли формується цибулина, цибулю потрібно поливати не менше двох разів на тиждень.

У другій половині літа, коли цибулина вже сформувалася, цибулю поливають приблизно раз на тиждень.

Чим поливати цибулю, щоб не жовтіло пір'я? Вода має бути теплою. Оскільки друга причина пожовтіння цибулі - це полив холодною водою.

Вода для поливу цибулі має бути +18...+19 градусів.

Якщо полити цибулю холодною водою прямо зі свердловини або колодязя, то перо дуже швидко пожовтіє, і ніякого врожаю ви не дочекаєтеся - цибуля почне хворіти різними захворюваннями. Це одна з найчастіших причин втрати врожаю.

Третя причина пожовтіння цибулі - нестача азоту.

Для гарного росту і розвитку цибулі потрібен азот. У разі нестачі азоту перо буде блідим, жовтим, коротким, а самі рослини - ослабленими і кволими.

Чим підгодувати цибулю, щоб листя не жовтіло

Цибулі потрібне підживлення азотними добривами. Існують різні хімічні добрива, а є й натуральні.

Можна використовувати для підживлення цибулі бродиловку, яка готується з трави.

Цибулю можна підгодувати настоями курячого посліду або гною. Для підживлення курячим послідом вам знадобиться: 1 літр курячого посліду і 10 літрів води. Інгредієнти необхідно змішати і настоювати впродовж тижня. Потім розбавити 1 літр настою десятьма літрами води і полити цибулю. Уже за кілька днів ви помітите результат - цибуля стане зеленішою, почне відростати молоде пір'я.

Чим полити цибулю, якщо жовтіють кінчики

Четверта причина пожовтіння цибулі - це дія шкідників. Наприклад, цибулевої молі, яка відкладає яйця в пір'я цибулі, і вони його виїдають. Якщо відірвати пошкоджене перо, всередині можна помітити маленьких жовтих гусениць.

Найпоширеніший шкідник - це цибулева муха. Якщо саме перо зелене, а кінчик пожовк, значить, ви зіткнулися саме з цією проблемою. Якщо висмикнути кущ, уражений цибулевою мухою, то можна помітити, що він починає гнити і на ньому з'являються маленькі біленькі черв'ячки.

Оскільки ми вирощуємо цибулю не лише для цибулин, а й для зелені, то обробку хімічними препаратами краще не проводити.

Для обробки можна використовувати препарати "Бітоксибацилін", "Лепідоцит", "Фітоверм". Вони досить ефективні й допомагають побороти шкідника.

Ще один шкідник, якого часто не помічають, це цибулевий трипс. При пошкодженні цим шкідником пір'я цибулі стає безбарвним, освітлюється, з'являється безліч білих крапок. У підсумку лист виглядає хлоротичним, а потім засихає. Проти трипса також можна застосовувати біопрепарати. У цьому випадку відмінно підійде "Фітоверм".

Пожовтіння листя цибулі може відбуватися і з інших причин. Наприклад, за низької температури та високої вологості ґрунту. Таке відбувається, коли влітку йдуть нескінченні дощі.

Youtube-канал Procvetok

Youtube-канал Procvetok - це канал для садівників. Має понад 2,2 млн підписників і 2,4 тис. відео.

На каналі досвідчені фахівці-біологи розповідають усе про посадку, догляд, вирощування рослин.

Згідно з рекомендаціями, можна навчитися доглядати за плодовими деревами і чагарниками, насінням, саджанцями листяних і хвойних порід декоративних рослин.

Раніше Главред писав, що посадити на ділянці, щоб була тінь. Швидкорослі дерева і чагарники перетворять ваш сад на оазу уже за три-чотири роки.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти