У Росії через Україну може вибухнути катастрофа

8 травня 2021, 06:54
Якщо РФ відключать від системи міжбанківських платежів, це буде схоже на розпад СРСР.
Для російської економіки відключення від SWIFT матиме катастрофічні наслідки
Відключення Росії від SWIFT перетворить її на Іран / УНІАН

В ході візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена в Україну знову була піднята тема про можливість відключення Росії від системи міжбанківських платежів SWIFT. Однак Блінкен ухилився від конкретної відповіді на це питання, зазначивши лише, що Вашингтон розглядає всі розумні варіанти відповіді на російську агресію.

Захід усіляко відтягує введення проти Росії такого жорсткого заходу як відключення від SWIFT, і це цілком зрозуміло. Він і так спрацював на випередження, пригрозивши цим Москві. Ця загроза, в принципі, гірша, ніж сам удар, оскільки працює як токсична рідина, яка поширюється по тілу російської держави.

До того ж, Захід не хоче уподібнюватися свавільникам, тобто Росії. Ті санкції, які були введені ним проти суверенного боргу Російської Федерації в рублях – легкі, але і вони ефективні.

відео дня

Відключення Росії від SWIFT буде крайнім заходом, тому що це "палиця на два кінці": такий крок матиме негативні наслідки і ризики не тільки для РФ, але й для західних країн. Адже, коли якась країна відключається від банківської системи, це означає, що гроші не можуть ні надійти в країну (принаймні, це буде істотно ускладнено), ні вийти з неї. Наприклад, як у такому випадку компанія Procter&Gamble, що має торгові представництва в РФ і продає там свою продукцію, отримає гроші з Росії за продані там пральні порошки?

читайте такожЗахід зробив Москві останнє попередженняБільш ймовірний захід – це санкції щодо державного боргу Росії, тобто продовження цієї епопеї, а також санкції щодо поставок російських нафти і газу на світові ринки. Це – суттєвий для Росії удар, але негативний ефект від цих кроків для самого себе Захід зможе компенсувати, зокрема, можливий дефіцит нафти й газу зможуть покрити арабські країни. А що стосується суверенного боргу РФ, то американцям від цього взагалі ні холодно, ні жарко, а для Росії – болісно.

Поки що Росія не перетнула межу, після чого Захід був би змушений піти на відключення її від SWIFT. Зокрема, від українських кордонів була відведена російська жива сила, тому поки що про подібні санкції не йдеться.

Втім, не може не тішити той факт, що така можливість взагалі почала обговорюватися. Це вже добре, тому що в 2014-2015 рр. це навіть не обговорювалося і не артикулювалося на такому високому рівні, як зараз. Зокрема, заява Європарламенту з приводу Росії і SWIFT стала великим сюрпризом, оскільки європейці, м'яко кажучи, не страждають від великого бажання вводити санкції проти Російської Федерації.

Для Росії відключення від системи SWIFT означатиме повне обнулення російської економіки, і це відбудеться одразу.

Росія – найбільша країна в світі за площею території, з величезним товарообігом, з колосальною вбудованістю в глобальні системи – і фінансові, і політичні, і інші. А, як відомо, чим більша шафа, тим голосніша вона буде падати. Багато російських "шановних людей" і олігархів одразу перестануть бути такими, адже який у всій їхній діяльності буде сенс, якщо вони будуть під санкціями, а їхня вартість та капіталізація впадуть в рази. Звичайно, через якийсь час вони зможуть за якимись темними схемами знайти можливості обійти санкції, але подібний захід у будь-якому разі означатиме перетворення Росії на Іран (а вона навряд чи хоче собі такої долі).

читайте такожБайден свідомо принижує ПутінаБезумовно, в Росії будуть придумувати якісь схеми з мінімізації негативних наслідків на випадок відключення від SWIFT, і про це представники російської влади відкрито говорять. Але все це коштує величезних грошей і все це вимагає часу.

Таким чином, наслідки відключення від SWIFT для Росії будуть катастрофічними: це буде схоже на розпад Радянського Союзу.

Виникає питання, що може стати "останньою краплею" для Заходу, після чого він зважиться на такий крок щодо Росії. Пряме вторгнення в Україну, застосування проти неї ракетної зброї, спроба застосувати авіацію і бомбити мирні українські міста – спусковим гачком може послужити цілий пакет дій Росії.

Відключення від SWIFT буде наслідком всього того, що Росія накоїла за останні сім років. Їй пригадають усе: і Україну, і справу Скрипалів, і вибухи в Європі, і МН17, і Сирію, і Лівію, а у французькій пресі виходять вже і критичні матеріали по Африці, де фігурують вагнерівці. Цей "букет" дає моральні підстави для такого кроку щодо РФ. Це дозволить пояснити, в першу чергу, електорату західних країн, що Росія – токсична і небезпечна, а тому Захід змушений діяти таким чином.

У будь-якому випадку, Україна виглядає найочевиднішим варіантом "останньої краплі", через що Росію можуть відключити від SWIFT, оскільки йде війна, і Європа більше не може закривати очі на те, що відбувається в нашій країні.

Якщо ж Росія не смикнеться якимось чином у бік України, не думаю, що настільки серйозні санкції будуть введені.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти