StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Майже всі роблять катастрофічну помилку: як правильно ставити свічки в церкві

10 червня 2024, 21:46оновлено 11 червня, 10:26
954
Ставлення свічки – це не лише особистий акт віри, але й частина колективної молитви громади. Главред з'ясував, як правильно ставити свічки в церкві.
Майже всі роблять катастрофічну помилку: як правильно ставити свічки в церкві
Як правильно ставити свічки в церкві - що потрібно говорити / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот із відео

Традиція ставити свічки в церкві є давньою та має глибоке символічне значення. Коли віряни приходять до храму, вони часто купують свічки в спеціальному кіоску при церкві. Свічка символізує світло віри, молитву, яка піднімається до небес, і духовну чистоту. Про те, як правильно потрібно ставити свічки в церкві розповів в YouTube отець Артем, священник собору Святої Тройці в Запоріжжі.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про церкові правила та приписи, рекомендуємо наш матеріал: Написано в Біблії: священник розповів, чи є куріння гріхом - відповідь здивує.

Як правильно ставити свічку в церкві

За його словами, коли людина заходить до храму, вона має усвідомити для себе одну просту річ.

"Наша молитва звернена до живого Бога. Живий Бог чує нашу молитву і бачить, що ми принесли йому ось таку жертву за ті чи інші потреби або за ту чи іншу людину, за яку ми хочемо помолитися", - вказує він.

Що відомо про отця Артема

Отець Артем (в миру - Артем Саранча) - ієрей Кафедрального Собору Святої Трійці Православної церкви України в Запоріжжі.

Що потрібно говорити коли ставиш свічку в церкві

Священник наголошує, що не важливо, чи це молитва за здоров'я родини, чи за успіх у справах, чи за благополуччя у сім'ї, чи якісь інші потреби.

"Надважливо те, що саме ми промовляємо під час того, коли ми запалюємо свічку. Ми запалюємо свічку і просимо, наприклад, Господь допоможи моїй дитині, щоб вона виросла справжньою християнкою і більше розуміла, для чого і за що ти постраждав і до чого всі ми християнки призвали. Ми запалюємо свічку і вставимо її на підсвічник", - резюмував отець Артем.

Куди потрібно ставити свічку в церкві

Він вказує на те, що відповідь на це питання дуже проста.

"Якщо ми молимося живому Богу, який чує наші молитви і бачить нашу жертву. Це означає, що підсвічник в храмі не має жодного значення, куди ви ставите свою жертву", - сказав священник.

Він зазначив, що велика кількість підсвічників в церкві потрібна для того, щоб кожен з прихожан міг поставити свічку і не було суперечок за те, чия свічка буде горіти, а чия - ні.

Дивіться відео про те, куди потрібно ставити свічку в церкві:

"Тому їх робиться в храмі дуже багато. Для того, щоб кожна людина, яка хоче, наприклад, звернутися до особливого святого, такого скажімо як Миколай архієпископ Мирлікійський, вона могла би звернутися про молитву до нього, щоб він молив Бога за ту людину, за яку ми хочемо помолитися. Або ми можемо поставити це на іншому підсвічнику. Це не має жодного значення, має значення лише молитва", - робить висновок священник.

Звідки пішла традиція ставити свічки в храмі

Отець Микола Мишовський в ефірі YouTube каналу "Credo" відповідаючи на питання прихожан зазначив, що традиція ставити свічки в храмах з'явилась через відсутність електрифікації.

"В храмах, відповідно, електрики не було. Це дуже недавня історія. А відповідно, щоб можна було бачити щось на літургії, то запалювалися свічки", - вказує він.

Дивіться відео про те, звідки взялась традиція ставити свічку в церкві:

Крім того, свічка, за словами священника створює особливу атмосферу єднання з Богом у молитві.

"Це створює певну молитовну атмосферу. Це схиляє нас до того, щоб ми з вами хотіли перебувати в молитовному настрої як такому", - резюмує він.

Що відомо про отця Миколу Мишовського

о.Мишовський Микола Казимирович (нар. 22 травня 1979 року, м.Шаргород, Вінницька обл.,УРСР) - священник римо-католицької церкви, медійник, директор католицького суспільно-релігійного інтернет часопису Credo, викладач Вищої духовної семінарії Святого Духа в м.Городок, повідомляє Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти