StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Зверніть увагу на ваш язик: лікарі назвали хвороби, про які він сигналізує

3 січня 2024, 05:30оновлено 3 січня, 11:41
1503
Главред з'ясував, про які хвороби та небезпеки може попереджати наліт на язиці та його колір.
Зверніть увагу на ваш язик: лікарі назвали хвороби, про які він сигналізує
Про які хвороби попереджає язик - лікарі розповіли, чому язик змінює колір / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Медики пояснили, на які захворювання може вказувати колір і зовнішній вигляд нальоту на вашому язиці. Це можуть бути як локалізовані проблеми в ротовій порожнині, так і більш серйозні проблеми зі здоров'ям. Лікар Марія Гунькало у своєму Instagram виділила основні причини появи нальоту на язику.

Які причини появи нальоту на язиці?

  • Недостатня гігієна ротової порожнини: недостатнє чи неякісне чищення ротової порожнини може призвести до накопичення бактерій, що сприяє утворенню нальоту на язику.
  • Споживання певних продуктів: деякі продукти, такі як кава, чай, червоне вино або тютюн, можуть призвести до забруднення язика і утворення нальоту.
  • Сухість ротової порожнини: недостатня секреція слини може призвести до сухості у ротовій порожнині, що створює сприятливе середовище для росту бактерій і утворення нальоту на язику.
  • Захворювання: деякі захворювання, такі як грибкові або бактеріальні інфекції, можуть призвести до утворення нальоту на язику.
  • Деякі медичні стані: деякі медичні стани, такі як гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР), можуть також впливати на стан язика і сприяти утворенню нальоту.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як організм людини може сигналізувати про хвороби, рекомендуємо наш матеріал: Дерматолог назвав 3 ознаки на шкірі, які можуть говорити про серцево-судинні захворювання.

Про які захворювання свідчить зміна кольору язика?

Медики зазначають, що через проблеми із здоров'ям ваш язик може набути нетипового кольору: чорного, білого, синього, червоного або жовтого. Деякі проблеми, про які свідчить новий колір язика, зникають самі, інші потребують лікування.

відео дня

Чорний

Такого кольору язик набуває завдяки накопиченню кератину. При цьому язик може стати волохатим. Таке накопичення кератину може виникнути, якщо ви:

  • маєте погану гігієну порожнини рота;
  • приймаєте антибіотики та інші медпрепарати;
  • курите або зловживаєте ріжинами темного кольору;
  • проходите променеву терапію;
  • у деяких поодиноких випадках чорний язик є результатом більш серйозних захворювань, таких як діабет або ВІЛ.

Білий

Якщо ви помітили білий язик, швидше за все, це результат грибкової інфекції. Крім того, язик може бути білим через плоский лишай. Іншою можливою причиною є лейкоплакія. Цей стан утворює білі плями або плями і часто є результатом більш серйозних проблем, пов’язаних з курінням.

Фіолетовий або синій

Такий колір язика виникає через поганий кровообіг, анемію або проблеми з серцево-судинною системою. Це також може бути ознакою хвороби Кавасакі.

Червоний або темно-червоний

Якщо ви помітили червоний або фіолетовий колір, це може свідчити про дефіцит вітаміну B або скарлатину, рідше хворобу Кавасакі. Іноді такий колір свідчить про глосит - запалення язика.

Жовтий

Жовтий язик часто спричинений надмірним розмноженням бактерій через погану гігієну порожнини рота та сухість у роті. Крім того, язик може спочатку пожовтіти, потім почорніти і стати волохатим. У деяких поодиноких випадках жовтий язик може бути спричинений діабетом.

Якщо наліт на язику не проходить тривалий час або супроводжується іншими симптомами, такими як біль або запах з рота, рекомендується звернутися до лікаря для діагностики та лікування.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти