StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи можна їсти суху Мівіну: дієтолог вразила несподіваною відповіддю

22 листопада 2023, 04:30оновлено 22 листопада 2023, 11:45
2885
Главред з'ясував чи безпечно їсти суху Мівіну та до яких наслідків може призвести вживання локшини швидкого приготування кожного дня.
Чи можна їсти суху Мівіну: дієтолог вразила несподіваною відповіддю
Чи можна їсти суху Мівіну - несподівана відповідь дієтолога / Колаж Главред, фото: скріншот із відео Youtube, pexels

Локшина швидкого приготування популярна страва для українців. Завдяки особливому смаку її вживають як у готовому, так і в сухому вигляді. Такі страви дійсно економлять час при приготуванні. Однак на цьому їхні переваги закінчуються.

Що буде, якщо їсти сиру Мівіну або Роллтон?

Люди, що регулярно вживають цю страву, ризикують зіпсувати своє здоров'я. Про це розповідає лікар-дієтолог Меленко Світлана.

А якщо ви хочете знати більше про приготування вермішелі, читайте наш матеріал: Чи можна зробити макарони без олії: спосіб, який врятує будь-яку господиню

відео дня

Локшина швидкого приготування - це зручна та смачна їжа, вона створює підвищений ризик метаболічного синдрому та має високий вміст глутамату натрію, шкідливих насичених жирів і несе надмірні глікемічні навантаження.

Люди, які їдять локшину швидкого приготування двічі на тиждень або більше, мають вищий ризик метаболічного синдрому. Дослідження показало, що надмірне споживання локшини можна не лише спричинити ожиріння, а й метаболічні хвороби.

Метаболічний синдром - збільшення маси вісцерального жиру, зниження чутливості периферичних тканин до інсуліну та гіперінсулінемія, які порушують вуглеводний, ліпідний, пуриновий обмін, а також артеріальна гіпертензія.

За словами дієтолога, є ризик інших захворювань, таких як:

  • Негативний вплив на шлунково-кишковий тракт;
  • Метеоризм;
  • Рефлюкс;
  • Підвищена кислотність, тощо.

Для покращення смаку до локшини швидкого приготування додають велику кількість глутамату натрію. Глутамат натрію також містить нейромедіатор глутамат. Тому це може вплинути на роботу нервової системи, кажуть лікарі.

Яка мівіна краще - готова чи сушена?

Іноді вважають, що якщо мівіну їсти теплою, то шкоди в кілька разів менше. Насправді немає великої різниці між локшиною швидкого приготування та сушеною локшиною.

"На думку дієтологів, не має значення, розширюється ця локшина в тарілці чи в шлунку", - резюмує лікар Меленко Світлана.

Якщо ви все ж не можете обійтися без локшини швидкого приготування, Світлана рекомендує кілька пунктів нижче, щоб підвищити її харчову цінність.

  • Додайте білок, наприклад варені яйця, м’ясо, сир або рибу.
  • Додайте клітковину з листової зелені, моркви, капусти, огірків і перцю.
  • Закип'ятіть воду та злийте, щоб видалити шкідливі жири та зайву сіль.
  • Не використовуйте олію в оригінальній упаковці (зазвичай вона гірша за якістю). Замість цього додайте оливки, кокос або льон.
  • Можна також додавати ферментовані продукти та овочі.
  • Не додавайте спеції, які входять до локшини. Вони містять велику кількість шкідливих речовин (солі, ароматизатори тощо).

Також вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти