StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

З чого складаються батарейки та який тип краще обрати: секрети, які ви не знали

14 листопада 2023, 14:30
947
Батарейки - це наш повсякденний супутник. Вони використовуються в наших телефонах, комп'ютерах, телевізорах та інших пристроях, але що ми знаємо про них насправді?
З чого складаються батарейки та який тип краще обрати: секрети, які ви не знали
З чого складаються батарейки / Коллаж: Главред, фото: pixabay.com

Батарейки є невід’ємною частиною нашого повсякденного життя, забезпечуючи енергію для різних пристроїв від годинників до важких портативних електронних пристроїв. Хоча, на перший погляд, вони можуть здаватися простими, у їхньому складі криється цілий світ технологій.

Із чого складається батарейка

Батарейка - це пристрій, який перетворює хімічну енергію на електричну. Основні компоненти включають катод, анод, електроліт та оболонку. Катод та анод взаємодіють хімічно, створюючи потенційну різницю, яка і генерує електричний струм. Електроліт служить для забезпечення руху іонів між катодом та анодом, а оболонка захищає внутрішні елементи.

До її складу входять:

відео дня
  • Позитивний електрод зазвичай виготовляється з металу, такого як цинк або літій.
  • Негативний електрод зазвичай виготовляється з металу, такого як вугілля або марганець.
  • Електроліт зазвичай виготовляється з солі або кислоти.

Що знаходиться всередині Алкалінової батарейки

Алкалінові батареї - це тип батарейок, які використовують лужний електроліт замість соляної кислоти. Лужний електроліт дозволяє батарейці виробляти більший струм і мати більший термін служби, ніж батарейки з соляною кислотою.

Усередині лужної батарейки знаходяться два електроди, розділені лужним електролітом. Електроди зазвичай виготовляються з цинку і марганцю.

Як дізнатися сольова батарейка чи ні

Сольові батареї зазвичай мають більш низьку вартість, ніж лужні батареї. Вони також мають менший термін служби.

Перше, на що варто звернути увагу, це на знаки та написи на батарейці. Сольові батарейки зазвичай мають характерні позначення на одному з кінців, що вказують на положення позитивного полюса. Серед таких позначень можна зустріти знак плюса (+) або інші унікальні ідентифікатори, такі як "зірка".

Сольові батареї можна відрізнити від лужних батарей за кольором. Вони зазвичай мають чорний або коричневий корпус, а лужні батареї - зелений або синій корпус. Також сольові батарейки часто мають характерний дизайн, в якому виділяється один з кінців.

Щоб дізнатися, чи є батарейка сольовою, можна подивитися на маркування на батарейці. Сольові батарейки зазвичай мають маркування типу LR, наприклад, LR6 (AA) або LR03 (AAA). Алкалінові батарейки зазвичай мають маркування типу AM, наприклад, AM4 (AA) або AM3 (AAA).

Який метал використовується у батарейках

У батарейках використовуються різні метали, залежно від типу батарейки. У сольових батарейках використовуються цинк і марганцевий оксид. У лужних батарейках - цинк і оксид барію або калію. А в літієвих батарейках використовується літій.

Що краще літієві чи алкалінові батарейки

Літієві батарейки мають більшу ємність і тривалість роботи, ніж алкалінові батарейки. Однак вони також дорожчі і більш небезпечні, оскільки можуть вибухнути при неправильному використанні. Алкалінові батарейки є більш доступними і безпечнішими, але вони мають меншу ємність і тривалість роботи.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти