StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Є великий ризик отруєння: яку картоплю нізащо не можна їсти

19 березня 2024, 12:12оновлено 21 березня, 14:29
Не усім відомо, коли не можна їсти картоплю і краще її викинути, щоб уникнути небезпечних наслідків.
Картошка
Яку картоплю нізащо не можна їсти/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua, unsplash.com

У процесі тривалого і нерідко неправильного зберігання картоплі на ній з’являються паростки. Але не усі знають, що вживати у їжу картоплю, яка уже проросла, дуже небезпечно. Пророщені коренеплоди накопичують у собі небезпечну речовину соланін, яка може призвести до серйозного отруєння.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Лише найуважніший знайде собаку за 9 секунд: надзвичайна оптична ілюзія

Щоб зрозуміти, чи можна варити картоплю, якщо вона проросла, потрібно знати кілька правил. Частину з таких коренеплодів доведеться одразу викинути, а частину можна вживати, але з максимальною обережністю.

відео дня

Зелену картоплю, яка поросла, вживати у їжу категорично заборонено. Такі коренеплоди особливо небезпечні для здоров’я – вони можуть стати причиною дуже важкого отруєння.

Також не варто вживати у їжу стару, м’яку і зморщену картоплю – такі коренеплоди уже втратили усі свої корисні речовини, тому їх варто просто викидати.

Якщо картопля не зелена і не дуже поросла, й ви все-таки збираєтеся приготувати її, тоді варто знати, що найбільша кількість небезпечної речовини соланіну міститься шкірці і у так званих "очках", звідки ростуть паростки. Тому під час очищення картоплі варто зрізати товстий шар шкірки і обов’язково зрізати усі "очки". Після цього картоплю добре помити і тільки тоді готувати.

Також є низка продуктів, які можуть допомогти нейтралізувати соланін у страві з картоплі. Серед таких продуктів – капуста, часник, буряк, сметана. Крім цього, нейтралізувати таку речовину допоможуть спеції і зелень.

Коли правильно висаджувати картоплю

Оптимальні строки садіння картоплі передбачаються за настання в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6 +8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки садіння картоплі припадають на другу - початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні строки садіння картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти