StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Для чого насправді потрібний таємний отвір на пачці з кавою: це знають одиниці

12 лютого 2024, 03:46оновлено 12 лютого, 16:15
11317
Главред з'ясував, для чого насправді виробники роблять на пачці з кавою маленький отвір та яку важливу функцію він виконує.
Для чого насправді потрібний таємний отвір на пачці з кавою: це знають одиниці
Навіщо роблять отвір на упаковці з кавою - як обрати каву / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Купуючи каву, ви часто бачите маленькі отвори на пачці, під якими знаходиться маленький круглий предмет, який твердий на дотик. Але часто більшість з нас не звертає уваги на цю деталь і даремно. Що це таке і яку функцію виконує?

Для чого потрібен маленький отвір на пачці з кавою

Деякі люди використовують цей маленький отвір в пачці з кавою для того, щоб оцінити аромат кавових зерен, однак фахівець із їжі Абігейл Тіль у своєму відео в YouTube вказує, що це не зовсім так.

"Клапан в пачці кави потрібен для того, щоб запобігти вибуху кави. А все тому, що коли ми запакували каву, з часом тиск всередині упаковки стає дедалі вищим і вищим", - вказує вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що буде, якщо пити каву натщесерце, рекомендуємо наш матеріал: Про це знають одиниці: чому насправді небезпечно пити каву на голодний шлунок.

Науковець наголошує на тому, що тиск всередині пачки з кавою може наростати внаслідок обсмажування кави, адже на цьому етапі виробництва утворюється багато вуглекислого газу.

"Частина цього газу тимчасово закріплюється на кавовому зерні, або ж потрапляє в середину кавового зерна і не може одразу вийти назовні. Цей вуглекислий газ вивільняється досить повільно протягом днів і навіть тижнів. У перші 24 години після обсмажування вивільняється приблизно половина газу", - розповідає Абігейл Тіль.

Тож цей клапан призначений для того, щоб запобігти зростанню тиску з часом. Однак, за її словами це призводить до другої проблеми: "якщо у нас є клапан, який постійно дозволяє газу виходити з кави, ми також втрачаємо смак і аромат кави".

Вона наголошує на тому, що важливо, щоб через цей отвір всередину пачки з кавою не потрапляв кисень.

"Це тому, що кисень майже завжди шкідливий для продуктів харчування. Ви завжди хочете добре запечатати їжу, щоб кисень не потрапляв всередину", - додає науковиця.

Дивіться відео про те, навіщо роблять отвір на упаковці з кавою:

Саме тому, клапан, який знаходиться в пачці з кавою є важливим для того, щоб він міг випускати вуглекислий газ з кави, але так, щоб кава не втратила всі ті смаки та аромати, які є важливими для кави.

"Тому клапан, який ми бачимо сьогодні на упаковках кави, насправді досить геніальний. Він дозволяє рух газу лише в одному напрямку, тобто дозволяє газу виходити з кавової упаковки в навколишнє середовище лише в одному напрямку. І все це базується на простому понятті тиску", - вказує Абігейл Тіль.

Як обрати якісну каву - загальні рекомендації

При виборі якісної кави в магазині слід звертати увагу на такі важливі аспекти:

  • Меланізація зерен: якщо кава має ознаки меланізації (темного нальоту на зернах), це може свідчити про перевищення термінів зберігання або неналежні умови зберігання.
  • Пакування: перевірте, чи пакування кави цілісне та без пошкоджень. Кава повинна бути ущільнено запакована для збереження свіжості.
  • Дата випуску: оберіть каву з найближчою до поточної датою випуску. Свіжа кава має кращий смак.
  • Аромат: якщо можливо, помахайте пачкою кави та спробуйте вловити її аромат. Свіжа кава має приємний, насичений аромат.
  • Марка та сорт: виберіть каву від відомих виробників або зарекомендованих брендів. Ознайомтеся з різними сортами кави та їх особливостями, щоб обрати той, який вам підходить.
  • Міцність обсмаження: якщо ви любите каву з різними відтінками смаку, зверніть увагу на міцність обсмаження. Легше обсмажені кави мають світлий смак, тоді як глибоко обсмажені мають більш насичений та гіркий смак.

Зверніться також до продавця чи баристи за рекомендаціями щодо вибору кави, вони зможуть допомогти вам зробити правильний вибір відповідно до ваших смакових уподобань та потреб.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти