StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 5 березня: чому не варто ходити в магазин цього дня

4 березня 2024, 10:31
Запрошувати на вечерю тільки знайомих не рекомендується в цей день.
Який сьогодні день
Який сьогодні день / Колаж Главред, фото Фокус, flickr (Mindy Johnson)

5 березня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'яті святого Конона Мандонського.

Яке свято 5 березня

Свята у світі:

відео дня
  • Всесвітній день енергоефективності
  • Європейський день геодезії та геоінформації
  • День народження степлера
  • День поширення інформації про дисоціативний розлад особистості

Церковне свято 5 березня

5 березня за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті святого Конона Мандонського.

Конон проживав приблизно в III столітті нашої ери, за часів правління Деція Траяна. Народився він у Назареті Галілейському, проте мешкав у місті Мандон, що розташоване в Памфілії. На ділянці землі, відомій як Кармен, він обробляв город і харчувався лише власними продуктами. Був він людиною доброю, незгорілою образами і простодушною, не мав освіти, але це не завадило йому вести благочестиве і тихе життя.

Коли намісник Публій прибув до міста з метою викорінення християнства, йому відразу ж доповіли про Конона. До нього послали варту, його представили на суд і закликали зректися своєї віри, а також принести жертви язичницьким богам. Однак святий твердо і гордо відмовився навіть роздумувати про це. За це його катували, забиваючи цвяхи в його ноги, і мучили, змушуючи перед собою вести колісницю намісника, доки він, з молитвою на губах, не віддав свою душу Богові.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 5 березня

Забороняється бездіяльність, оскільки святий покарає ледарів. Не рекомендується використовувати вила і граблі без необхідності, інакше хліб молодий може постраждати. Не варто відвідувати магазини для непотрібних покупок. Вони швидко втратять свою цінність і не принесуть радості, а лише проблеми. Працювати на знос також заборонено, оскільки відновити витрачену енергію буде вкрай складно, що може призвести до захворювань. Запрошувати на вечерю тільки знайомих не рекомендується. Трапеза має бути сімейною. Поширення пліток і осуд інших заборонено. Порушники можуть відчути гикавку і заїкання як покарання. Розбивати курячі яйця ножем не рекомендується, бо це може спричинити конфлікт у сім'ї та порушити енергетику будинку.

Іменини 5 березня

5 березня День Ангела відзначають: Адріан, Георгій, Давид, Єгор, Іван, Кирило, Костянтин, Лука, Марк, Микола, Теодор, Федір, Ян, Іраїда.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти