StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 10 січня: що не можна викидати в день пам'яті Григорія Нісського

9 січня 2024, 11:03
Не слід займатися важкою працею, адже це може призвести до фінансових труднощів.
Яке свято 10 січня
Яке свято 10 січня / Колаж Главред, фото Азбука, flickr (Daniel Lugo)

10 січня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції і звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'яті святителя Григорія Нісського.

Яке свято 10 січня

Свята у світі:

відео дня
  • Всесвітній день метро

Церковне свято 10 січня

10 січня за новим церковним календарем в Україні відзначають деньпам'яті святителя Григорія Нісського.

Святий Григорій, єпископ Ніський, був молодшим братом Святого Василія Великого і народився в період напружених аріанських суперечок. Отримавши відмінну освіту, він став наставником красномовства і в 372 році був висвячений святим Василем на єпископа міста Нісси.

Святий Григорій активно боровся з аріанською єрессю разом зі своїм братом, стикаючись з гоніннями з боку аріан. У 376 році його помилково звинуватили в неправильному управлінні церковним майном, і він був вигнаний в Анкіру. Хоча його тимчасово усунули з престолу аріанські єпископи, він продовжував підтримувати православ'я, переїжджаючи з місця на місце.

Після смерті царя Валента в 378 році Григорій був повернутий на свою кафедру і брав активну участь у церковних справах. У 379 році помер його брат Василь Великий, що стало для нього важким випробуванням. Він написав надгробне слово братові і завершив опис шести днів творіння, відоме як "Шестиднев".

Григорій брав участь в Антіохійському Соборі 379 року, протистоячи ворогам непорочного дівоцтва Божої Матері. Потім був обраний для огляду церков в Аравії і Палестині, затвердивши православне вчення про Пресвяту Богородицю. У 381 році брав активну участь у II Вселенському Соборі, який доповнив Нікейський Символ віри, протистоючи аріанській єресі.

Григорій Ніський також затвердив у Сані Константинопольського архіпастиря святого Григорія Богослова. У наступні роки він брав участь у кількох соборах, вирішуючи церковні питання в різних сферах. Володіючи глибоким філософським даром, святитель Григорій залишив після себе багато творів догматичного характеру, проявивши себе як видатний богослов і діяч християнської думки IV століття.

Що не можна робити 10 січня

Не слід займатися важкою працею, адже це може привести до фінансових труднощів. Не рекомендується викидати сміття в цей день, це може зірвати удачу. Недоцільно мати негативні думки про інших і використовувати нецензурні вирази. Не рекомендується передбачати майбутнє.

Іменини 10 січня

10 січня День Ангела відзначають: Анатолій, Григорій, Макар, Павло, Петро, Арсенія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти