Чому не можна казати "Яка зараз година?" і "Скільки годин?": яку помилку ми часто робимо

Чому не можна казати "Яка зараз година?" і "Скільки годин?"/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

Нерідко можна почути неправильні запитання, коли хтось хоче дізнатися, котра зараз година.

Коли комусь потрібно дізнатися, котра зараз година, часто можна почути запитання "Яка зараз година?" і "Скільки годин?". Але насправді так казати неправильно.

Радимо також прочитати матеріал: З’являється отрута, що може вбити: чи можна їсти консервацію, яка здулася

Щоб дізнатися, що зараз показує годинник, потрібно ставити запитання іншим чином. Про те, як потрібно говорити у такому випадку, розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

"Коли питають, "Яка зараз година?", так і хочеться сказати, що година зараз лиха. Або ще питають "Скільки годин?". Запам’ятайте, в українській мові правильно звучать запитання "Котра година?", "О котрій годині?", – зазначила Багній.

Також вона звернула увагу на наголос – правильно казати "котрА", "котрІй".

Дивіться відео, чому не можна казати "Яка зараз година?" і "Скільки годин?":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, що означає слово "прескевю". З таким явищем стикається багато хто, але лише одиниці знають термін, яким воно називається.

Також раніше Ольга Багній розповіла, що означає "ні Богові свічка, ні чортові кочерга". У наш час цей вислів використовується рідше, тому не усім відоме його точне значення.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти